Telefony Sony Ericson už asi ponesou jen jméno Sony

ČTK ČTK
7. 10. 2011 9:51
Sony Ericsson se mezi výrobci mobilů propadl ze čtvrté na devátou příčku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Japonská společnost Sony jedná o převzetí podílu švédské firmy Ericsson v jejich společném podniku na výrobu mobilních telefonů.

Informaci přinesla agentura Reuters, které to sdělil zdroj obeznámený se situací. Tento krok by údajně mohl Sony pomoci v boji s konkurenty Apple a Samsung.

Analytik Jošiharu Izumi ze společnosti J.P. Morgan odhadl, že hodnota transakce by mohla přesáhnout 1,3 miliardy dolarů (24 miliard Kč). Sony a Ericsson ve společném podniku, který byl založen před deseti lety, vlastní po 50 procentech. Firmy se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Společný podnik trval deset let

Společný podnik Sony Ericsson si po svém vzniku v roce 2001 vedl dobře díky hudebním telefonům Walkman a telefonům se zabudovaným fotoaparátem Cybershot. Na trhu s levnými mobily však zaostal za konkurenty Nokia a Samsung a nestačil včas zareagovat na vstup společnosti Apple na trh s chytrými telefony.

Sony Ericsson je nyní až devátým největším výrobcem mobilů na světě, zatímco před několika lety mu patřila čtvrtá příčka.Podnik se navíc v letošním druhém čtvrtletí propadl do čisté ztráty 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč) po zisku 12 milionů eur před rokem. Jeho ziskovost zasáhly negativní důsledky březnového zemětřesení v Japonsku. Výsledky za třetí čtvrtletí zveřejní příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy