Merkelová: Evropa by měla nalít peníze do bank

ČTK ČTK
6. 10. 2011 18:27
Německá kancléřka by tak zabránial větším škodám
Foto: Reuters

Berlín - Evropa by neměla váhat s rekapitalizací svých bank, pokud to zabrání větším škodám na ekonomice. Řekla to na tiskové konferenci po setkání šéfů mezinárodních finančních institucí v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová.

"Upozornění, která dostáváme - že evropské banky nemají dostatečný kapitál - by měla být brána velmi vážně," řekla Merkelová.

Jako první na to Evropskou unii upozornil před měsícem Mezinárodní měnový fond, jeho zpráva však tehdy narazila na odpor evropských politiků i centrálních bankéřů. Ti fond obvinili z podjatosti a špatných výpočtů a odkazovali na "úspěšné" výsledky nedávných zátěžových testů.

Jak jsou na tom evropské banky?

"Situace je taková, že se na to v Evropské unii musíme podívat znovu," řekla Merkelová. "Pokud to bude nezbytné a bude to rozumná investice, neměli bychom váhat, protože jinak vzniknou škody mnohem vyššího řádu," dodala kancléřka, kterou na tiskové konferenci doprovázeli nejvyšší představitelé Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a dalších globálních organizací.

Evropská komise ve čtvrtek navrhla, aby členské země Evropské unie přistoupily ke koordinované akci na rekapitalizaci bank. Ty by se tak zbavily rizikových aktiv a ochránily se před dopady eskalující dluhové krize v Řecku. Mezinárodní měnový fond (MMF) navrhl ve středu do největších evropských bank kvůli stabilizaci sektoru napumpovat 100 až 200 miliard eur (až 4,9 bilionu Kč).

Merkelová: Německo je připraveno

Evropský bankovní sektor se ocitl pod tlakem kvůli problémům s pokračující dluhovou krizí v eurozóně, zejména s ohledem na rostoucí riziko bankrotu Řecka. Vážné potíže má například francouzsko-belgická finanční skupina Dexia a někteří představitelé EU podle agentury Reuters vyjádřili obavy, že podobné problémy jako Dexia budou mít i další banky.

Merkelová připustila nutnost rekapitalizace bank poprvé ve středu, kdy řekla, že německá vláda je k takovému kroku v případě nezbytnosti připravena. Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia dnes vyzval členské země EU, aby u svých bank přistoupily k rekapitalizaci, pokud to bude nutné pro zajištění jejich životaschopnosti.

Šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Angel Gurría na konferenci řekl, že Evropa musí podniknout koordinovanou akci na podporu ekonomického růstu, jinak jí hrozí návrat do recese. Evropská centrální banka by k tomu měla přispět snížením úrokových sazeb, řekl Gurría. ECB dnes nechala úroky beze změny a rozhodla se podpořit banky nabídkou dlouhodobějších refinančních úvěrů.

ECB by se podle Gurríi měla v této riskantní době méně zabývat hrozbou inflace a více se zajímat o podporu oslabující ekonomiky. "Musíte se rozhodnout, zda budete bojovat s inflací, nebo budete podporovat růst," řekl Gurría agentuře Reuters na okraji berlínské konference. Vyjádřil naději že situace se změní příští měsíc, kdy v čele banky nahradí Jeana-Clauda Tricheta Mario Draghi.

 

Právě se děje

Další zprávy