Jobs žije. Schizofrenní pirát má v Applu svá alter ega

Karel Toman
6. 10. 2011 21:55
Jobs v Applu vytvořil zdatný tým. Bude ale pod drobnohledem a konkurence nespí

Cupertino - "Postavte mi rychlejšího koně," žertoval před sto lety automobilový mogul Henry Ford na adresu dobové poptávky. Vtip ale mířil skrz časoprostor na všechny, kteří se až příliš řídí přáním ostatních. Takoví holt dějiny nepíší.

Tohle měl Steve Jobs s Fordem společné. Jistý autor jeho biografie se za břicho popadal: "Steva přání zákazníka vůbec nezajímají, lidi podle něj prostě nemají páru o tom, co vlastně chtějí."

Z Jobse tohle vizionářství udělalo "zřejmě největšího poválečného lídra byznysu" (dnešní Financial Times). Z jeho Applu pak firmu, která pravidelně šokuje miliony lidí na celém světě výrobky, o kterých doteď neměli ani potuchu, že je zoufale potřebují.

Otázka teď zní: dokáže to Apple i bez Jobse? Zvlášť když už se jednou po jeho odchodu mezi lety 1985 až 1997 firma propadla málem k bankrotu?

Od srpna, kdy Jobs ze zdravotních důvodů firmu Apple definitivně opustil, se komentáře shodují v tom, že společnost je teď v dobrých rukou.

"Apple je víc než kterýkoliv jedinec. I když je tím jedincem Steve Jobs," potvrdil dnes pro Aktuálně.cz také Michael Gartenberg, výzkumný ředitel americké poradenské společnosti GartnerGroup zaměřující se na oblast technologií. 

"Přijde iPhone 5 a iPad 3, který bude určitě stejná bomba, jako byla dvojka. Výrobky, kterými šokovali, budou pokračovat dál nejméně dva roky," tvrdí také Jan Kovalík, expert technologické rubriky Datarama na Aktuálně.cz. "Jestli Apple dokáže navázat na Jobsovo vizionářství, budeme řešit tak za rok za dva, teď to jsou pouhé spekulace," odhaduje.

Na cestě se přitom Applu rýsují velké překážky. Hlavně v podobě rostoucí konkurence.

Schizofrenní Jobs má v Applu svá alter ega

Jobs byl komplexní až schizofrenní osobnost. Byl snílek i ostrý byznysmen. Selfmademan, rebel, šoumen, "děsivě ambiciózní, bombastický i velice praktický, když musí," řekl o něm hodinový dokument televize Bloomberg. "Pirát, který velel námořnictvu," napsaly o něm Financial Times.

Svůj návrat do Applu roku 1997 proměnil v největší obrat v dějinách americké korporátní historie, když z bezmála krachující firmy udělal nejcennější značku světa. Od té doby kolem sebe vybudoval tým lidí, který podle všeho jeho místy protichůdné vlastnosti ztělesňuje.

Nejlíp je to vidět na jeho nástupci v čele firmy, výkonném řediteli Timu Cookovi, a šéfovi produktů Jonnathanovi "Jonym" Ivovi.

Tim Cook přišel k Applu od společnosti Compaq roku 1998. Od té doby řídil logistiku firmy, která s každým produktem rostla celosvětově o desítky i stovky procent. Organizoval distribuci barevných iMaců, které se s šesti miliony prodaných kusů staly vůbec nejúspěšnějším PC na světě.

Dirigoval globální rozvážku iPodů, iPhonů a iPodů, které z továrny k zákazníkovi dorazily často do 48 hodin.

Cook má pověst dříče, který pracuje celé dny už od pěti od rána. S Jobsem sdílí i puntičkářský perfekcionismus a schopnost vést. Postrádá ale jeho šoumenství, což se tento týden ukázalo na prezentaci iPhonu 4S, která byla v jeho podání vůbec první.

Cook je zatím jen o něco horší showman

Od prezentace prvního Macintoshe proměňoval Jobs každé uvedení produktu na trh ve své sólové drama a až "náboženský zážitek", jak se vyjádřil někdejší vývojář Applu Guy Kawasaki.

Cook telefon představoval pomalu, metodicky a předával při tom slovo i jiným lidem z týmu. "Bylo to celkem kruté," srovnal jeho výkon s Jobsem Jan Kovalík.

Ani Jobs by ale nedokázal prodat mizerný produkt. Dokud má ale výrobky Applu na starosti Jony Ivy, nic než dokonalý produkt s touto značkou se na pulty zřejmě nedostane.

Původem Brit platí za zázračné "dítě". Ještě jako student vyhrál v osmdesátých letech dvakrát tamní designérskou cenu.

"Mým cílem není sebevyjádření, ale něco, co vypadá, jako by to vůbec navrženo nebylo - protože to je nevyhnutné," prohlásil roku 2006 slovy, která jakoby vypadla Jobsovi z úst.

K Applu se přidal roku 1992 a od Jobsova návratu o pět let později se stal jeho nejbližším tvůrčím spolupracovníkem. To on stál za nápadem proměnit šedivý počítač v barevný funky módní doplněk bytu. Fenomenální úspěch jeho iMacu pak Apple zachránil před hrozícím krachem.

Ivy a jeho výlety ze zamčeného doupěte

Také Ivy je perfekcionista. Jeho někdejší spolupracovník vzpomíná, jak ho jeho studentský byt šokoval stovkami pěnových variací na jeden výrobek, přičemž každá by prý mohla jít do výroby jako finální produkt.

Je pověstný svými "výlety" do Asie, kde týdny cestuje a zkoumá záludnosti metod ohýbání kovů. Je posedlý maximální doléhavostí každé součástky a šroubku produktu. I díky tomu dosahují výrobky Applu unikátní ladnosti a tenkosti při zachování pevnosti a odolnosti.

Dnes Ivy se svým týmem, který je podle expertů jeden z nejlepších na světě, pracuje v laboratoři uvnitř kampusu Applu s názvem Infinite Loop. Klíče od ní mají jen ti nejvýše postavení manažeři firmy. Ivy tak ztělesňuje kreativní a pirátskou duši Stevena Jobse.

"Vítězství, plynoucí z vaší schopnosti prodávat, nemají dlouhý život. Trvalý vliv mohou mít jen vítězství z věcí, na kterých jste opravdu tvrdě dřeli," prohlásil Ivy roku 2006 další větou, pod kterou by se Jobs mohl podepsat.

"Excelovat se u nás stalo zvykem," shrnul v lednu Tim Cook, jak v Applu Jobsova firemní kultura zakořenila.

"Jedním z jeho trvalých odkazů bude prvotřídní management, který vytvořil, aby vedl společnost, kterou založil," řekl pro Aktuálně.cz taky analytik Michael Gartenberg.

V pondělí na poradě s dechem konkurence na krku

Tým, který Jobs vytvořil a po léta vedl, aby mu postupně předával stále víc kompetencí, se teď schází každé pondělí, aby probral čísla z prodejů a prodiskutoval strategii.

Ani konkurence ale nespí.

Apple postupně ztrácí svou výhodu letmého startu do "post PC" éry. V chytrých telefonech a tabletech mu vyrůstá konkurence ve firmách jako HTC, Samsung a hlavně Google, jehož software Android se akvizicí za 12,5 miliardy dolarů propojil s hardwarem značky Mototrola.

Ani samotný Cook neměl dosud dost času ukázat, jestli zvládne sám řídit celý konglomerát o 50 tisících zaměstnancích sahající od mobilů přes hudební průmysl až po prodejní síť. A to jej čeká pokračování asijské expanze, kdy jen v Číně firma za poslední čtvrtletí zaznamenala prodej za 3,8 miliardy dolarů - to je šestkrát víc než za stejné období vloni.

Apple se také právě pustil do nového projektu sdílení souborů na webu iCloud. Podle Bloombergu teď může Cook čelit tlaku investorů na vyšší výplatu dividend z nerozdělené hotovosti Applu ve výši 75 miliard dolarů.

"Lidi teď budou hledat prasklinku slabosti a budou ji u Tima hledat pečlivěji než u Steva," řekl agentuře Bloomberg akcionář Applu Peter Sorrentino. A akcie po oznámení Jobsovy smrti ve Frankfurtu místy spadly i o více než pět procent.

Investor a bývalý finanční ředitel Microsoftu John Connors si ale myslí, že díky špičkovému týmu se Apple zařadí mezi firmy jako Nike a IBM, kterým se daří i po odchodu jejich zakladatele.

Věčný Jobsův úsměv za nakouslým jablkem

"Dobrotivý Pán stvořil jediného Stevena Jobse. Vytvořil ale taky jediného Phila Knighta a Nike je pořád enormně úspěšný," vzpomněl Connors odchod bývalého ředitele světoznámé sportovní značky.

Všechny zprávy se dne 6. října 2011 shodují, že byznys navždy opustil neopakovatelný charakter. Jeho nenahraditelnost však může kromě osobního kouzla spočívat právě v tom, jak silně vtiskl vlastní identitu své firmě.

I za sto let tak při troše štěstí za nakousnutým jablkem pořád uvidíme Stevův úsměv.

 

Právě se děje

Další zprávy