Itálii hrozí další snížení ratingu, varovala Moody´s

ČTK ČTK
5. 10. 2011 9:23
Přemístění ratingu do kategorie s jedním A je prý reakcí na rizikový profil vlády
Berlusconi prý stojí v čele rizikové vlády
Berlusconi prý stojí v čele rizikové vlády | Foto: Reuters

New York - Ještě horší známka úvěrového ratingu hrozí Itálii v případě, že nebude vyřešena dluhová krize v eurozóně a zhorší se dále přístup k dlouhodobému financování.

Uvedla to agentura Moody's Investor Service. Moody's v úterý snížil rating Itálie o tři stupně na A2 s negativním výhledem, což znamená, že hodnocení úvěrové spolehlivosti se může dále zhoršit.

"Rizikový profil vlády vyžaduje přemístění ratingu do kategorie s jedním A," řekl agentuře Reuters analytik Moody's Alexander Kockerbeck. "Když vidíme, že se taková situace vyvíjí, a pokud zde jsou určitá rizika v dlouhodobém financování, pak je to situace, ve které vidíte přechod hodnocení na nižší úroveň," dodal. Hodnocení s jedním A znamená, že se jedná o zemi střední vyšší kvality.

Itálie patří mezi pozorně sledované země v eurozóně, protože má vysoký dluh. Vláda usiluje o vyrovnaný rozpočet a přijala kvůli tomu výrazná úsporná opatření.

Riziková přirážka obligací je vyšší než u Španělska

Krize v eurozóně způsobila, že Itálii rostou náklady na úvěry a dostala se mezi země eurozóny s největšími problémy. Nákupem státních obligací již Itálii podpořila i Evropská centrální banka. Riziková přirážka italských obligací k výnosům německých dluhopisů je nyní vyšší než u španělských státních dluhopisů. U Itálie se zvýšila na 3,77 procenta, zatímco v případě Španělska činí 2,22 procenta.

Moody's není první agenturou, která snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie. V září ke stejnému kroku přistoupila agentura Standard & Poor's. Jako hlavní důvode uvedla horší výhled ekonomiky a nejistotu na politické scéně.

Snížení ratingu dále znervózní investory, kteří se bojí o finanční zdraví třetí největší ekonomiky eurozóny. Kockerbeck však uklidnil, že v případě Itálie agentura nečeká stejný výsledek jako u Řecka. Stále je však nejisté, jak se eurozóna vypořádá s finanční krizí, což vyvolává další problémy s financováním dluhu nebo s přístupem na trh pro některé vysoce zadlužené země.

 

Právě se děje

Další zprávy