Rating Itálie propadl, Moody´s ho snížila o tři stupně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
5. 10. 2011 6:47
Už v září přistoupila k obdobnému kroku agentura Standard & Poor's
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku.
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku. | Foto: Reuters

New York/Řím - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o tři stupně z Aa2 na A2.

Jedním z hlavních důvodů je slabší výkon ekonomiky. Moody´s rovněž uvedla, že výhled zůstává negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu může ještě sáhnout.

Itálie je pod sílícím tlakem, aby rychleji snižovala dluh, který se v září pohyboval kolem 1,9 bilionu eur (asi 46,8 bilionu Kč). Vláda byla nucena prosadit program úsporných opatření za 59,8 miliardy eur (asi 1,47 bilionu Kč), který minulý měsíc schválil parlament. Do roku 2013 Itálie slibuje vyrovnaný rozpočet.

Premiér Silvio Berlusconi v reakci na snížení ratingu uvedl, že šlo o očekávané rozhodnutí a že vláda pracuje na tom, aby splnila rozpočtové cíle.

V září snížila rating Itálie mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Jako hlavní důvod uvedla horší výhled ekonomiky, ale také nejistotu na politické scéně. Berlusconi tehdy uvedl, že má pocit, že S&P se neopírá o realitu, ale o zprávy v médiích.

 

Právě se děje

Další zprávy