Deutsche Bank kvůli Řecku sníží zisk a bude propouštět

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 10. 2011 14:33
Zisk, který banka původně plánovala, označil její šéf za nedosažitelný
Foto: Evropská komise

Berlín - Deutsche Bank přijde kvůli problémům v Řecku o část zisku. Společnost to v úterý oznámila na svých internetových stránkách.

"Čistý zisk před zdaněním v hodnotě deseti miliard euro (248,75 miliardy korun) už pro nás přestal být dosažitelný," oznámili zástupci největší německé banky, která za prvního půl roku vydělala 5,5 miliardy euro (136,8 miliardy korun).

Podle analytiků, které oslovila agentura Reuters, se bude konečný letošní zisk Deutsche Bank pohybovat okolo 7,72 miliardy euro (192 miliardy Kč). Banka se k této částce odmítla vyjádřit.

Za hlavní příčinu označili zástupci společnosti současnou nestabilitu eurozóny, která se již několik měsíců soustřeďuje na vyřešení dluhové krize Řecka.

Ve třetím čtvrtletí Deutsche Bank očekává, že z řeckého dluhu odepíše 250 milionů euro (6,2 miliardy Kč). O něco menší částku (155 milionů eur) přitom škrtla již ve druhém kvartálu.

Na konečném výsledku se projeví především výrazně nižší zisk v divizi podnikového bankovnictví a cenných papírů.

Deutsche Bank bude šetřit

Aby banka v době ekonomických turbulencí ušetřila, plánuje rozsáhlé propouštění. Během následujícího půl roku by mělo přijít o místo okolo 500 lidí.

V první řadě se bude jednat o zaměstnance z jiných zemí než Německa. Na konci prvního pololetí pro finanční ústav pracovalo 10 500 osob ve více než sedmdesáti zemích světa.

Ředitel společnosti Josef Ackermann zdůrazňuje, že banka ve třetím čtvrtletí i v celém letošním roce zůstane ziskovou. V oblasti klasického bankovnictví podle něj Deutsche Bank vykáže nejlepší zisk za svoji historii vůbec.

Akcie společnosti nicméně na špatnou zprávu zareagovaly poklesem o 6,1 procenta na 24,19 eura.

 

Právě se děje

Další zprávy