První bance hrozí rozpad. Dexia se chystá na záchranu

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2011 15:40
Banka podle analytiků potřebuje dodatečný kapitál 5 miliard eur, řešením může být rozdělení na dvě části
Foto: Reuters

Paříž/Lucemburk  - Vedení francouzsko-belgické bankovní společnosti Dexia slíbilo v noci vyčistit výrazně zhoršenou bilanci banky a vlády Francie a Belgie vyjádřily připravenost zasáhnout na její podporu.

Dexia je v Evropě zřejmě nejvíce ohrožena řeckou dluhovou krizí a podle agentury AFP se může stát její první obětí. Akcie banky v úterý prudce zrychlily propad a jejich kurz se ocitl na rekordním minimu.

"Obě vlády (Francie i Belgie) situaci sledují a v případě potřeby zasáhnou," řekl belgický ministr financí Didier Reynders po pondělním zasedání ministrů financí eurozóny v Lucemburku o postoji Belgie a Francie. Jak zachránit banku před kolapsem, bude na svém úterním zasedání řešit i belgický kabinet.

Banka je nyní zatížena klesajícími tržními aktivy včetně státních dluhopisů. V úvěrech v Řecku má banka 4,8 miliardy eur (119 miliard Kč), z toho 3,8 miliardy eur v těžce znehodnocených státních dluhopisech. 

"Podle lidí, kteří jsou se situací v bance obeznámení, Dexia své zdravé části prodá, aby měla jak zaplatit dluhy" uvádí deník Financial Times. Jednalo by se například o investiční společnost Dexia Asset Management nebo turecný finanční ústav DenizBank.

Nezdravá část banky by poté přešla pod kontrolu státu. Zbylá aktiva by měla být pravděpodobně začleněná do jiných větších společností, jako je například francouzská banka Caisse des Dépôts et Consignations.

Ve středu na stejné téma přinesla zprávu agentura Bloomberg, které tuto možnost potvrdily dva zdroje. Belgická aktiva banky by podle neoficiálního plánu měla převzít belgická vláda, francouzské aktivity pak státem kontrolované La Banque Postale a zmiňované Caisse des Dépôts et Consignations.

Banka již přijala pomoc 6,4 miliardy eur

Již na začátku finanční krize v roce 2008 banka získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů 6,4 miliardy eur poté a byla nucena k úsporám a odprodejům aktivit včetně slovenské pobočky, kterou koupila Penta Investments.

Analytici odhadují, že Dexia by potřebovala ke splnění nových globálních pravidel kapitálové přiměřenosti dodatečný kapitál ve výši pěti miliard eur. To je ale podle analytiků bank Morgan Stanley i případ dalších evropských bank jako Deutsche Bank, UniCredit nebo Société Générale.

Ratingová agentura Moody´s v pondělí upozornila, že Dexii hrozí snížení jejího úvěrového ratingu na A3. Akcie banky se v pondělí propadly o 10,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy