Švýcarsko rozhodlo: poslední reaktor skončí v roce 2034

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 10. 2011 16:50
Na rozdíl od Německa nechají Švýcaři elektrárny "dožít" postupně
JE Goesgen má reaktor PWR (Pressurized Water Reactor). Tedy tepelný, tlakový reaktor, moderovaný i chlazený obyčejnou vodou.
JE Goesgen má reaktor PWR (Pressurized Water Reactor). Tedy tepelný, tlakový reaktor, moderovaný i chlazený obyčejnou vodou. | Foto: Reuters

Bern - Po Německu se hodlá jaderné energetiky nadobro vzdát i další evropská země. Švýcarský parlament rozhodl, že poslední elektrárnu zavře v roce 2034. Informoval o tom server EurActiv.

Tamní vláda očekává, že odchod od jaderné energetiky zemi přijde na 3,8 miliardy franků (77,9 miliardy korun). "Elektřina z jádra by kvůli rostoucím nárokům na bezpečnost reaktorů beztak zdražovala," myslí si tamní ministryně pro životní prostředí a energetiku Doris Leuthard.

Na rozdíl od Německa bude ale Švýcarsko elektrárny zavírat postupně, tak, jak bude končit jejich životnost. První z pěti reaktorů má ukončit výrobu v roce 2019, další dva v roce 2022 a poslední v letech 2029 a 2034.

Jádro nahradí vodní energie

Rozhodnutí uvítali především sociální demokraté nebo zelení. Označili jej za významný krok směrem k nové energetické politice. Ta má spočívat ve využívání obnovitelných zdrojů. Kromě toho se chce alpská země, která aktuálně vyrábí 40 procent energie z jádra, zaměřit i na rozvoj stávajících hydroelektráren.

Poslanci a senátoři svým verdiktem navázali na květnové rozhodnutí vlády. Kabinet na jaře rozhodl, že původně plánovaná výstavba nových reaktorů nakonec neproběhne a země se postupně nukleárních elektráren zbaví.

Ve Švýcarsku se stejně jako v Německu v souvislosti s jadernou havárií v japonské Fukušimě uskutečnila řada protestů proti dalšímu využívání atomové energie.

 

Právě se děje

Další zprávy