E.On šetří, chystá se prodat svou distribuční síť

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 10. 2011 15:11
Za prodej distribuční sítě by měla společnost získat až 2,5 miliardy euro
Německo, JE Phillipsburg. Má dva reaktory, první se začal stavět v roce 1970, druhý o sedm let později. Připojeny bylo v roce 1979, resp. v roce 1984.
Německo, JE Phillipsburg. Má dva reaktory, první se začal stavět v roce 1970, druhý o sedm let později. Připojeny bylo v roce 1979, resp. v roce 1984. | Foto: Reuters

Dusseldorf - Německá plynárenská skupina E.On prodává svoji distribuční síť. Rozhodnutí je součástí úsporného plánu, kterým se podnik snaží zaplátovat ztráty, k nimž dojde postupným zavíráním jaderných elektráren v zemi.

Největší energetická společnost v Evropě očekává, že při prodeji sítě Open Grid Europe utrží 2 až 2,5 miliardy euro (49,7 až 62,2 miliardy korun).

Transakci bude mít na starost americká investiční banka Goldman Sachs, k dokončení prodeje by mělo dojít ve druhém čtvrtletí příštího roku. Za jednoho z potenciálních kupců označují Financial Times italskou společnost Enel.

Zástupci E.On ani Goldman Sachs se k plánovanému obchodu prozatím nevyjádřili.

Firma plánuje prodávat a propouštět

Open Grid Europe provozuje jenom v Německu 12 tisíc kilometrů potrubí. Distribuční soustava je součástí dceřiné firmy E.On, skupiny Ruhrgas. Ta je aktuálně největším vývozcem zemního plynu v Německu.

Prodej je součástí úsporného plánu, který představil ředitel podniku Johannes Teyssen. Do konce roku 2013 chce prodat aktiva v celkové hodnotě 15 miliard eur (373 miliard Kč). Součástí balíčku jsou i škrty a propouštění - o práci přijde až 11 tisíc lidí.

Kromě toho má vedení společnosti v úmyslu přesunout pozornost od aktivit v Evropě na rychle rostoucí rozvojové trhy.

Uvedené změny jsou reakcí na současnou protijadernou politiku v Německu, která znamená pro tamní energetické firmy ztráty.

E.On kromě toho, že musí do roku 2022 zavřít šest jaderných reaktorů, nově také platí daň na jadernou elektřinu. Zástupci podniku přitom již dříve uvedli, že v první polovině letošního roku na poplatek vynaložili okolo 1,9 miliardy euro (46 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy