Kodak pod hrozbou bankrotu, o fotoaparáty už není zájem

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 10. 2011 11:12
Zprávy o bankrotu snížily cenu akcií Kodaku na třetinu
Foto: Aktuálně.cz

Rochester - Společnost Kodak čelí poklesu cen svých akcií. Navíc rostou obavy, že někdejší významný výrobce fotoaparátů a svitkových filmů vyhlásí bankrot.

Na hrozící insolvenci firmy analytici upozorňují již od pátku, kdy deník Wall Street Journal vydal zprávu, že si Kodak najal poradenskou firmu Jones Day. Možnost bankrotu zmínila také agentura Bloomberg, která citovala zdroje seznámené s problematikou ve společnosti.

Mluvčí Kodaku Gerard Meuchner ovšem spekulace popírá. Spolupráci s Jones Day potvrdil, zdůrazňuje ale, že "pro podnik, který prochází změnami a chce zvážit všechny své možnosti, to není nic neobvyklého". Jak ovšem Reuters upozorňuje, Jones Day proslula právě řešením situací, kdy firma bankrotuje.

Akcie spadly pod dolar

Kodak vyrábí fotoaparáty od roku 1888. Společnost utrpěla především s nástupem digitálních technologií, kde zavčas nezareagovala na konkurenci. Výsadní postavení si Kodak neudržel ani v prodeji fotofilmů. Japonská skupina Fujifilm jej už předběhla na všech klíčových trzích.

Na poslední zprávu investoři zareagovali negativně. Tržní hodnota firmy, tedy cena všech akcií, které Kodak vlastní, klesla v posledním týdnu o 57 procent. Cena akcie se snížila z 2,38 dolaru na 78 centů. V roce 2003 se přitom akcie podniku obchodovaly zhruba za 40 dolarů.

Podle analytika Marka Kaufmana bankrot Kodaku nutný není a bohatě postačí prodat to, co z firmy zbylo. Současní majitele by podle něj za toto portfolio stále mohli získat slušnou částku.

Aktuálně se Kodak, který od roku 2007 vykazuje ztrátu, snaží získat peníze prodejem svých patentů. Na prodej jich má mít více než tisíc, očekávaný výdělek skupina MDB Capital vyčíslila na tři miliardy dolarů. Zájem kupců však podle Bloombergu vázne - potenciální investoři totiž mají strach, že v případě bankrotu firmy budou chtít věřitelé peníze i po nich. 

 

Právě se děje

Další zprávy