Polymetal, kde má akcie Kellner, stěhuje sídlo z Ruska

ČTK ČTK
3. 10. 2011 10:35
Cesta akcionářů k dividendě nebude ale úplně jednoduchá
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktualně.cz

Moskva - Největší ruská firma zabývající se těžbou stříbra, společnost Polymetal, se chystá přesídlit na britský ostrov Jersey. Informoval o tom ruský list Vedomosti. Podle článku změna sídla souvisí s chystaným vstupem na londýnskou burzu.

V Polymetalu drží skupina PPF českého finančníka Petra Kellnera asi pětinový podíl.

"Akcionáři Polymetalu budou moci poprvé získat dividendy, ale cesta k nim nebude jednoduchá," napsal hospodářský list Vedomosti. 0,20 dolaru za akcii (asi 3,70 Kč) má totiž vyplácet společnost Polymetal International, zaregistrovaná od loňského roku na Jersey, čili akcionáři budou muset nejprve za akcie této firmy vyměnit akcie "ruského" Polymetalu, a to v poměru jedna ku jedné.

Akcionáři by měli letos obdržet na dividendách 79 milionů dolarů (asi 1,46 miliardy Kč), tedy přibližně 14 procent čistého zisku firmy, v příštích letech se má na dividendách vyplácet okolo pětiny zisku. Výměna akcií by měla skončit 21. října.

Polymetal vydá nové akcie za 500 mil. USD

Podíly akcionářů, kteří s výměnou nesouhlasí, budou podle listu Kommersant vykoupeny. Jakmile se jerseyská firma stane majitelem 95 procent akcií Polymetalu, zbývající akcionáři dostanou nabídku k nucenému odkupu.

Mezitím má Polymetal International nabídnout na londýnské burze nové akcie za 500 milionů dolarů (asi 92,75 miliardy Kč); přesný objem nabídky má záviset na tom, kolik menšinových akcionářů bude souhlasit s výměnou akcií. Na londýnské burze by se s akciemi mělo podle Kommersantu začít obchodovat během prvního listopadového týdne.

Polymetal následuje příklad dvou jiných ruských těžařských společností, Dalcvetmet, kterou při zpětném výkupu akcií pohltila britská firma White Tiger Gold, a Poljus Zoloto, pohlcený dceřinou společností Kazakh-Gold.

Polymetal za první pololetí vykázal tržby ve výši 544,5 milionu dolarů a čistý zisk dosáhl 151,1 milionu dolarů. Hlavní akcionáři - Kellner, Alexandr Nesis, Alexandr Mamut a Alexandr Mosionžik - disponují dohromady 52 procenty akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy