Řekové vyhánějí vyjednavače, kteří přivezli další úvěry

Ekonomika Ekonomika
30. 9. 2011 16:10
Řecké dluhopisy jsou horké zboží, slibují vysoký zisk, upozornil americký deník NYT.
Muž prochází kolem graffiti znázorňující ekonomickou situaci v Evropě. Momentka z Lisabonu.
Muž prochází kolem graffiti znázorňující ekonomickou situaci v Evropě. Momentka z Lisabonu. | Foto: Reuters

Atény, Londýn - Mise mezinárodních věřitelů, která přijela do Řecka jednat o reformách vyžadovaných pro uvolnění dalších peněz pro zadluženou zemi, opět narazila na tvrdý odpor tamních úředníků.

Řekové zablokovali vstup do budovy ministerstva dopravy v Aténách. Jednání s ministrem Jannisem Ragusisem tak musela být odložena a přeložena na jiné místo.

Také čtvrteční schůzka ministra financí Evangelose Venizelose se zástupci věřitelů musela být z podobných důvodů přeložena do jiné vládní budovy v centru Atén, protože vchod do ministerstva blokovaly desítky jeho zaměstnanců. Ti v okupaci budovy pokračují i v pátek.

Půjčili jim, ale teď neprojdou

Před budovou ministerstva financí se ozývaly výkřiky "Vezměte si svůj úvěr a jděte" a objevily se sprejem nastříkané nápisy "Neprojdou".

Inspektoři Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise se vrátili tento týden do Atén, aby pokračovali v práci, kterou přerušili počátkem září. Před návratem si vyžádali od Řeků písemné potvrzení, že země splní sliby týkající se nových úsporných opatření, která věřitelé po Řecku požadují výměnou za uvolnění další tranše pomoci.

Řecku hrozí, že pokud nedostane další část úvěru, už v polovině října mu dojdou peníze a nebude moci vyplácet například důchody nebo mzdy státním zaměstnancům. Případná platební neschopnost, kterou by pak země vyhlásila, by patrně ohrozila finanční zdraví několika evropských bank. V krizi by se mohl ocitnout celý globální finanční systém.

Dluhopisy, horké zboží

Zatímco Řecko stále licituje s osudem o svém bankrotu, jeho dlouho opovrhované dluhopisy se stávají mezi investory horkým zbožím.

Deník New York Times upozornil, že nákup řeckých dluhopisů je momentálně v eurozóně horkým tipem navzdory riskantnosti transakce. Majitele momentálně dluhopisy mění za 36 centů na jedno euro původní hodnoty. Není pak divu, že je hedgeové fondy polykají ve velkém.

Investoři spoléhají na to, že Evropská unie a Mezinárodní měnový fond nenechají Řecko padnout z obavy před světovou finanční pohromou a pošlou mu další kapitál.

Podle dohody, kterou Řecko uzavřelo se svými bankami jako součást záchranného plánu, má být značná část současných dluhopisů změněna na nové dlouhodobé jistiny, které by mohly mít hodnotu až 70 centů na euro původní hodnoty. Pokud záchranný plán posvětí země eurozóny, mají tak současní kupující šanci na zdvojnásobení své investice.

List také poznamenal, že tento vývoj je sice příznivý pro investory, ale už méně pro řecké daňové poplatníky.

 

Právě se děje

Další zprávy