Fed znovu uvolní měnu, pokud klesne inflace

ČTK ČTK
29. 9. 2011 9:28
Dlouhodobá nezaměstnanost je podle Bernankeho národní krizí
Obyvatelé New Yorku čekají před pobočkou kanceláře NYCHires, která nabízí pracovní příležitosti.
Obyvatelé New Yorku čekají před pobočkou kanceláře NYCHires, která nabízí pracovní příležitosti. | Foto: Reuters

Washington - Americká centrální banka (Fed) by mohla opět uvolnit měnovou politiku, pokud výrazně klesne inflace. Uvedl to v noci na dnešek její šéf Ben Bernanke.

Vyzval rovněž Kongres k dalším krokům v boji s dlouhodobou nezaměstnaností, jejíž vysoká míra podle Bernankeho představuje "národní krizi".

Bernanke ve svém prvním veřejném vystoupení od nových opatření Fedu ke snížení dlouhodobých úrokových sazeb naznačil ochotu rozšířit nekonvenční kroky, pokud bude přetrvávat slabost ekonomiky.

Deflaci nechceme, řekl šéf

"Budeme to pozorně sledovat," řekl šéf Fedu. "Pokud inflace či inflační očekávání klesnou na příliš nízkou úroveň, budeme na to muset reagovat, protože nechceme deflaci," dodal.

Bernanke rovněž upozornil, že zhruba 45 procent nezaměstnaných ve Spojených státech je bez práce minimálně šest měsíců. "To je neslýchané. V poválečném období se to v USA nikdy nestalo. Nezaměstnaní tak ztrácejí své schopnosti, své kontakty a svůj vztah k pracovní síle," uvedl. "Současná situace na trhu práce je skutečnou národní krizí," dodal.

Americké ministerstvo obchodu dnes zveřejní konečnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu Spojených států ve druhém čtvrtletí. Podle předběžných údajů stoupla americká ekonomika pouze o procento, tedy méně, než se očekávalo.

Obama má lék na nezaměstnanost za 450 miliard USD

Míra nezaměstnanosti v USA minulý měsíc zůstala na 9,1 procenta. Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty.

Americký prezident Barack Obama tento měsíc představil svůj recept na boj s vysokou nezaměstnaností v zemi. Hodlá jí čelit balíčkem daňových úlev a investic do infrastruktury v celkové výši téměř 450 miliard dolarů (osm bilionů Kč). Plán prý nezvýší zadlužení země, protože by jej měly uhradit rozpočtové úspory. Některé body Obamova plánu kritizovali vrcholní představitelé republikánů v americkém Kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy