Bohatí Evropané se bojí, že půjdou později do důchodu

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 9. 2011 15:23
Největší obavy mají movití lidé z dluhové krize v eurozóně a zvyšování daní
Foto: Štěpán Plaček

Londýn - Současná nestabilita na evropském trhu znepokojuje i bohaté Evropany. Téměř čtvrtina z nich uvažuje o pozdějším odchodu do důchodu, než původně plánovala.

Vyplývá to z výzkumu investiční společnosti Schroders.

Celkem 21 procent lidí, kteří kromě vlastního domu drží aktiva v hodnotě 100 tisíc euro (2,45 milionu korun) a více, se bojí, že budou mít horší důchod, než si mysleli. Aby si zajistili standard, který chtějí, budou pracovat do vyššího věku.

Nejvíce zasažení se cítí investoři z Itálie, Francie, Španělska a Švýcarska. Chladnější hlavu zachovávají Britové, Švédové nebo Rakušané. Ve všech případech si ale na špatnou situaci stěžují více než dvě třetiny respondentů.

Bohatí se bojí hlavně dluhů

Autoři výzkumu oslovili více než 1400 investorů z deseti evropských zemí. Pokládali jim otázku, jak pocítili vývoj v posledních třech letech a co jim hlavně způsobilo starost.

Kromě obavy z poklesu životní úrovně a většího počtu odpracovaných let část investorů také věří, že se jim ve stáří bude žít hůře než jejich rodičům.

Z aktuálních problémů v Evropě je nejvíce znervózňuje dluhová krize eurozóny - jako důvod, proč se bát, ji uvedlo 49 procent lidí. Jednalo se především o investory z Nizozemska, Švýcarska, Švédska a Rakouska.

Následuje zvyšování cenové hladiny, pomalý návrat k růstu nebo pokračující politika nízkých úrokových sazeb. Inflace se bojí hlavně Francouzi a Němci. Oslovení Španělé, Italové a Belgičané mají strach hlavně ze zvyšování daní.

Nejistotu mezi bohatými označují autoři zprávy za důvod k obavám. "Výdělky této třídy jsou základem daňovým příjmů. Kromě toho jsou tito lidé většinou tahouny průmyslu a ekonomického růstu," komentuje Peter Beckett ze skupiny Schroders.

Za pozitivní zjištění naopak označuje skutečnost, že investoři o problémech vědí a připravují se na následky.

 

Právě se děje

Další zprávy