Šéf švýcarské banky odstoupil kvůli skandálu makléře

ČTK ČTK
24. 9. 2011 23:30
Neschválené obchody jednoho z makléřů způsobily bance UBS ztrátu přes dvě miliardy dolarů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Ženeva - Generální ředitel největší švýcarské banky UBS Oswald Grübel odstoupil z funkce kvůli skandálu kolem neschválených obchodů jednoho z makléřů, které bance způsobily ztrátu zhruba 2,3 miliardy dolarů (42 miliard Kč).

Firma v sobotu také oznámila, že hodlá urychlit restrukturalizaci své divize investičního bankovnictví, ve které ztráta vznikla.

Grübela v čele podniku prozatím nahradí šéf aktivit společnosti v Evropě, na Blízkém východě a v Africe Sergio Ermotti.

"Oswald Grübel cítí, že je jeho povinností přijmout zodpovědnost za nedávný incident s nechválenými obchody. Je to dokladem jeho nekompromisních zásad," uvedl prezident UBS Kaspar Villiger.

Interní mechanismy nic nezachytily

Kvůli ztrátě způsobené neoprávněnými obchody byl minulý týden zatčen makléř UBS Kweku Adoboli (31). Byl obviněn z podvodu a falšování účetnictví a nyní čeká ve vazbě na další soudní slyšení, které se uskuteční příští měsíc.

Adoboli údajně na své neschválené obchody sám upozornil. Interní mechanismy, které by měly nestandardní transakce odhalovat, prý nic nezachytily.

"UBS bude plně podporovat nezávislé vyšetřování a přijme opatření, která zabrání opakování takového incidentu," uvedla banka. Dodala, že chce urychlit změny, v jejichž rámci mají některé její části přijmout méně rizikový podnikatelský model.

"Investiční bankovnictví bude v budoucnosti méně komplexní, ponese méně rizik a bude používat méně kapitálu, aby vytvářelo spolehlivé výnosy a lépe přispívalo k celkovým cílům UBS," řekl Villiger.

UBS už dříve oznámila, že propustí zhruba 3500 zaměstnanců. Téměř polovina rušených míst je právě v divizi investičního bankovnictví, napsala agentura Reuters.

 

 

Právě se děje

Další zprávy