Odepíšeme polovinu svého dluhu, přiznali poprvé Řekové

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
23. 9. 2011 9:54
Ministr financí prohlásil, že cestou k vyřešení krize je prominutí 50 procent dluhu
Řecký ministr financí Evangelos Venizelos nemá dobré zprávy: Země se stále propadá, znovu se snížil její rating.
Řecký ministr financí Evangelos Venizelos nemá dobré zprávy: Země se stále propadá, znovu se snížil její rating. | Foto: Reuters

Atény - Věřitelé Řecka mohou přijít o padesát procent toho, co jim řecká vláda dluží. Vůbec poprvé to přiznal řecký ministr financí při veřejnosti uzavřeném slyšení v parlamentu.

Ministr nastínil tři scénáře možného řešení dluhové krize země. Jedním z nich je podle něj řízený bankrot, v jehož rámci bude dluh restrukturován a bude z něj odepsáno padesát procent.

Během dne začaly přicházet i další nepříjemné zprávy. Například to, že agentura Moody´s zhoršila úvěrové hodnocení osmi řeckých bank o dva stupně kvůli problémům tamní ekonomiky a poklesu vkladů. Výhled ratingů všech osmi bank zůstává negativní.

Řecký ministr financí objasnil další dva scénáře, které mohou následovat.. Jsou jimi divoký bankrot a realizace druhého balíčku finanční pomoci ve výši 109 miliard eur, který schválila v červenci Evropská unie. Jeho součástí byla i dohoda s některými evropskými finančními domy. Ty souhlasily, že se budou na pomoci Řecku podílet odpisem části ceny řeckých aktiv v jejich držení.

Řecké deníky s odvoláním na ty, kteří byli výpovědi ministra přítomni, informovaly, že Evangelos Venizelos označil žádost o prominutí poloviny dluhu za nebezpečnou. Podle jeho názoru by vyžadovala složitá jednání s mnoha zainteresovanými stranami.

Mluvčí vlády v reakci na zprávy médií tuto možnost popřel. Mluvčí samotného ministra financí odmítla informaci jakkoli komentovat.

Řecko čeká na další pomoc

Ministr Venzizelos už v pondělí po mimořádném nedělním zasedání vlády prohlásil, že Řecko musí učinit strategická rozhodnutí, aby se vyhnulo platební neschopnosti a zároveň mohlo zůstat v eurozóně.

Řecku totiž vážně hrozí, že nesplní podmínky pro vyplacení další tranše mezinárodní pomoci ve výši osmi miliard eur. Jak tomu chce Řecko zabránit, však ministr veřejně neoznámil.

"Situace kolem Řecka může směřovat k vyvrcholení. Pokud nedostane dodatečné finance, může být Řecko donuceno odepsat část dluhů, což může vytvořit domino efekt v zemích jako Španělsko, Itálie a Portugalsko," vysvětlil současné řecké dilema jeden hongkongský investor pro agenturu Bloomberg.

Řecko od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur. Na této pomoci je země životně závislá, a pokud by nedostala další část úvěru, už v říjnu jí dojdou peníze. Konečné rozhodnutí, zda Řecko dostane i další tranši, bylo odloženo na říjen.

 

Právě se děje

Další zprávy