Bod zlomu. "Chudé" země chtějí zachránit "bohatý" Západ

Karel Toman
20. 9. 2011 15:10
Čtvrteční schůzka zemí BRIC se může do historie zapsat jako klíčový bod jejich vzestupu
Foto: Reuters

Sao Paolo - Brazílie navrhne ostatním velkým rozvojovým ekonomikám ze spolku BRIC, aby koordinovaně pomohly Evropě s řešením její dluhové krize, nejspíš prostřednictvím vkladu do Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Před čtvrtečním jednáním takzvaných rozvíjejících se ekonomik ve Washingtonu to agentuře Reuters potvrdil brazilský ministr financí Guido Mantega. I ostatní země skupiny potvrdily, že o tom uvažují.

V dějinách globální ekonomiky by to byl zásadní předěl.  "Země, které ještě před několika málo lety samy potřebovaly pomoc MMF, nyní navrhují, aby tato instituce s jejich přispěním eurozóně ještě více pomohla," shrnul podstatu historické změny analytik ČSOB Jan Čermák.

Pomoc má přijít přes MMF

O tom, že největší čínský finanční fond zvažuje nákup italského dluhu, nejspíš výměnou za vstup do strategických firem země, informovala média minulý týden.

Možnost, že země, které mají devizové rezervy, což je právě případ zemí BRIC, by zadluženým evropský zemím mohly pomoci, připustil minulý týden indický ministr financí Pranab Mukherjee a v pondělí pak i jeho ruský kolega Alexej Kudrin.

Agentura Reuters s odvoláním na pondělní vydání brazilského listu Valor Economico uvedla, že země skupiny BRIC - tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína - už dokonce evropské dluhopisy skupují prostřednictvím evropského záchranného valu EFSF.

Podle serveru Stock Market Today se má do pomoci zapojit i další adept na členství ve spolku, Jižní Afrika.

Tyto nekoordinované kroky by se podle brazilského návrhu měly napříště spojit a putovat by měly do Evropy skrze MMF.  "Dát více financí MMF se nám jeví jako jedna z těch pro nás atraktivnějších možností pomoci Evropě," prohlásil brazilský ministr financí Mantega.

Něco za něco

Pro rozvíjející se ekonomiky by to mělo hned několik výhod. Jednak je MMF vůbec z těch nejsolidnějších dlužníků světa. Výměnou za to, že mu pomohou vytáhnout evropský trn z paty, mohou také země BRIC chtít posílit své postavení v této washingtonské instituci. Zároveň tak budou chránit trh eurozóny, který je pro většinu z nich největším odbytištěm.

Konkrétně Brazílie má zájem izolovat od hrozícího dominového pádu v případě řeckého bankrotu své strategické partnery Španělsko a Portugalsko.

V souvislosti s možnou pomocí od Brazílie padla suma 10 miliard dolarů. To samo o sobě mnoho nezmění, jakákoliv koordinovaná podpora by ale mohla investorům vrátit alespoň částečně důvěru, že se Evropa nezbortí jako domino.

Země BRIC by tak zároveň dokázaly, že se na společném postupu umí shodnout, což se jim při nedávné volbě šéfa MMF nepodařilo.

Dekáda zvratu začíná ve čtvrtek

Foto: Reuters

Spolek BRIC čtvrteční washingtonský summit naplánoval mezi tamní ostře sledovaná jednání MMF a zemí G20. Pokud by významnější koordinovanou pomoc schválil, začal by symbolicky naplňovat scénář, kterému profesor univerzity v Marylandu Anil Gupta říká "Dekáda zvratu."

Zatímco totiž USA a možná i Evropa začínají vykazovat příznaky dlouhodobé hospodářské stagnace (někteří ekonomové už mluví i hrozící depresi, tedy dlouhodobém poklesu), nejsilnější země BRIC měly zatím spíš opačný problém  - aby se jim rychle rostoucí ekonomiky nepřehřály. A přitom kupily zásoby hotovosti.

"Vyspělé ekonomiky stále zodpovídají za 70 procent světového HDP, ale v roce 2020 už to bude méně než 50 procent", citoval server Patria profesora Guptu. S rostoucí silou a vyspělostí rozvíjejících se ekonomik se podle něj průběh globálních krizí zmírní.

To si myslí i Mohamed El-Erian, šéf největšího světového obchodníka s dluhopisy, společnosti PIMCO. "Kdykoli průmyslové země kýchly, rozvíjející se svět dostal rýmu," shrnul dosavadní průběh krizí pro Project Syndicate.

Velké naděje, že by teď pomoc rozvíjejících ekonomik vytáhla Západ z bryndy, si ale El-Erian nedělá. Rozvíjející se země totiž vědí, že na strukturální problémy Západu není snadné řešení, a utrácení svých těžce vydobytých peněz (a politických pozic) na jeho záchranu tak budou krotit.

"Raději vymění odvahu za obezřetnost. Budou doufat, že globální ekonomika zažije krátkou zimu, ale plánovat a zajišťovat se budou na dlouhé zimní období," myslí si El-Erian.

 

Právě se děje

Další zprávy