Siemens převedl peníze do ECB, nevěří bankám ve Francii

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 9. 2011 12:15
Ze které banky vybral hotovost, Siemens nechce prozradit

Paříž - Siemens před dvěma týdny vybral z účtu u nejmenované francouzské banky více než 500 milionů eur (12,3 miliard Kč) a uložil je v Evropské centrální bance (ECB). Trhy vnímají tento krok jako znamení nedůvěry ve francouzské banky.

Že německá společnost převedla peníze kvůli nejistotě dalšího vývoje, potvrzuje deník Financial Times. Ten se odvolává na zdroj, který je se situací ve firmě seznámen.

"Rozhodnutí Siemensu ukazuje, jak se dluhová krize eurozóny projevila ve vztahu k Evropským bankám," uvádí list. Kromě toho připomíná, že dvěma finančním institucím Société Générale a Crédit Agricole agentura Moody´s minulý týden snížila rating.

Která francouzská banka prostředky skupiny spravovala, není přesně jasné. Zdroj Financial Times ovšem vylučuje největší francouzskou banku BNP Paribas. Také její předseda Michel Perebeau v rozhlasovém interview prohlásil, že banka žádnou pomoc nepotřebuje a o kroku Siemensu nic neví.

Podle listu The Wall street Journal se mohlo jednat o skupinu Société Générale, která v Česku vlastní Komerční banku. Zástupci Siemensu a Evropské centrální banky se ale k tématu odmítli vyjadřovat.

Dalším důvodem přesunu peněz do ECB jsou vyšší úrokové sazby, než které by Siemens získal v případě vkladu do komerční banky.

Celkem Siemens do ECB hotově vložil 4 až 6 miliard eur, ve většině případů se podle Financial Times jedná o týdenní depozita. Licenci na vkládání hotovosti přímo do ECB má pouze hrstka velkých společností.

 

Právě se děje

Další zprávy