Burzy a euro opět padají z obav o řecké domino v Evropě

ČTK Karel Toman, ČTK
19. 9. 2011 10:50
Místo řešení přichystali politici ivestorům o víkendu novou dávku nejistoty
Řecký ministr financí Evangelos Venizelos nemá dobré zprávy: Země se stále propadá, znovu se snížil její rating.
Řecký ministr financí Evangelos Venizelos nemá dobré zprávy: Země se stále propadá, znovu se snížil její rating. | Foto: Reuters

* Burza v Praze dramaticky padá, nejvíc banky a ČEZ * Investoři se bojí dalšího vývoje kolem Řecka * MMF, ECB a EK sestavily 15 bodů, které musí Řekové splnit

Atény/Vratislav- Ropa, euro a akcie v pondělí opět padají v obavách z vývoje v Evropě.

Výprodejní panika postihuje i burzu v Praze. Hlavní index PX se dostal nejníže od července 2009. Burzu táhnou dolů především energetická společnost ČEZ, která ztratila 3,71 procenta, a bankovní emise. Erste Bank spadla o pět procent a Komerční banka o více než dvě procenta.

Setkání ministrů financí eurozóny, kterého se účastnil i americký ministr financí Timothy Geithner, v sobotu nepřineslo žádný výsledek a jen prohloubilo neshody mezi USA a Evropou v řešení řecké krize.

Po mimořádném nedělním zasedání řeckého kabinetu pak tamní ministr financí Evangelos Venizelos prohlásil, že Řecko musí učinit strategická rozhodnutí, aby se vyhnulo platební neschopnosti a zároveň mohlo zůstat v eurozóně.

Řecku totiž vážně hrozí, že nesplní podmínky pro vyplacení další tranše mezinárodní pomoci ve výši osmi miliard eur. Jak tomu chce Řecko zabránit, však ministr neoznámil. Rozhodnutí o tom, zda Řecko závazky splní, bylo odloženo na říjen.

Místo očekávaných řešení se tak investorům dostalo o víkendu jen další dávky nejistoty.

"Katastrofická rizika z neustálého konfliktu"

"Situace kolem Řecka může směřovat k vyvrcholení. Pokud nedostane dodatečné finance, může být Řecko donuceno odepsat část dluhů (haircut), což může vytvořit domino efekt v zemích jako Španělsko, Itálie a Portugalsko," zopakoval známé obavy jeden hongkongský investor pro agenturu Bloomberg.

Ministři financí eurozóny přizvali svého amerického kolegu na svou schůzku do polské Vratislavy. Geithner toho využil, aby ministry varoval před "katastrofickými riziky," která kvůli situaci v Evropě číhají na finančních trzích a která se jim nedaří odstranit kvůli "neustálému konfliktu" mezi národními vládami a Evropskou centrální bankou.

Geithner navrhoval, aby ministři financí dál stimulovali ekonomiku, ti mu ale odpověděli, že už si to nemůžou dovolit.

Jedání prý bylo velmi "intenzivní". Když se pak novináři ptali, jestli se probíralo případné navýšení záchranného balíku pro Řecko, řekl předseda ministrů eurozóny Jean-Claude Juncker, že před Geithnerem ne, protože není člen klubu. Rakouská ministryně financí Maria Fetkerová pak novinářům řekla, že "shledala podivným," když eurozóně radí ministr země, která má horší hospodářská čísla.

V reakci na fiasko klesly v pondělí burzy v Asii, které obchodují první, ráno šly dolů i indexy v Evropě. Skoro o procento klesl MSCI All-Country World Index, kolem dvou procent ztrácely burzy v Londýně, Frankfurtu a Hong Kongu.

Verdikt o hrozbě řeckého bankrotu zazní v říjnu

Euro oslabilo k deseti z 16 největších světových měn. Z obav, že hospodářství zpomalí klesla cena surové ropy na dvoutýdenní minimum.

V pondělí je také naplánovaná telekonference Řecka s představiteli mezinárodních věřitelů, takzvané Trojky - Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky. První dva jmenovaní na ní mají Řecku předložit seznam patnácti úsporných opatření, jejichž urychlení vyžadují.

Řecko podle nich musí začít s propouštěním státních zaměstnanců, snížit nebo zmrazit platy a penze ve státní správě, ale také například zvýšit daň z mazutu nebo zavřít ztrátové státní podniky. Věřitelé také požadují, aby vláda snížila výdaje na zdravotní péči a zrychlila privatizaci.

Řecko od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Na této pomoci je země životně závislá, a pokud by nedostala další část úvěru, už v říjnu jí dojdou peníze. Trojka už oznámila, že konečný verdikt, zda Řecko dostane i další tranši, se odkládá na říjen.

Trojka před dvěma týdny přerušila inspekci v Aténách, když zjistila, že Řecko neplní všechny závazky tak, jak se k nim před přijetím zavázalo. V pondělí se měli inspektoři do Atén vrátit, z technických důvodů tak ale neučiní. Místo toho se uskuteční pouze zmíněná telekonference a mise odletí do Atén později.

Řecký premiér Jorgos Papandreu kvůli prohlubující se dluhové krizi na poslední chvíli zrušil návštěvu Spojených států, kde se měl během příštího týdne zúčastnit i podzimního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. O víkendu byl už v Londýně, kde se ale rozhodl, že se vrátí do Atén. V neděli večer už vedl zmíněné mimořádné zasedání vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy