Hrozí zdražení ropy: OPEC chystá snížení těžby

ČTK ČTK
19. 9. 2011 8:53
Těžba ropy v Lybii se vrátí na předválečnou úroveň nejdříve příští rok
Foto: Aktuálně.cz

Dubaj - Zatím postupně hodlá  Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snižovat těžbu ropy, kterou zhruba před půl rokem přechodně zvýšila v reakci na výpadek zásobování v Libyi.

Informoval o tom na energetickém fóru v Dubaji generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí. Kartel vývozců ropy zároveň uznal libyjskou prozatímní vládu, takzvanou Přechodnou národní radu (NTC), jako oficiálního zástupce OPEC.

Badrí mimo jiné řekl, že těžba ropy v centrální části Libye by se mohla vrátit na předválečnou úroveň zhruba za 15 měsíců, v ostatních částech země to ale může trvat déle. Badrí byl v letech 1990 až 2000 libyjským ministrem energetiky a do roku 2006 řídil tamní ropný koncern National Oil Corporation (NOC).

Vývoz libyjské ropy téměř ustal

Libye má největší zásoby ropy v Africe a před občanskou válkou těžila asi 1,6 milionu barelů ropy denně. Produkce ropy ale na začátku konfliktu klesla na minimum a vývoz se prakticky zastavil.

Výpadek pak nahradila vyšší těžba v Saúdské Arábii, Kuvajtu a Spojených arabských emirátech. Některá libyjská ropná pole už s obnovou těžby začala.

 

Právě se děje

Další zprávy