Čína půjčí Bělorusku miliardu dolarů. A přidá dárek

ČTK ČTK
17. 9. 2011 18:39
Hluboký státní deficit Běloruska pomůže vyřešit miliardová půjčka z Číny
Alexandr Lukašenko promlouvá na společném zasedání obou komor běloruského parlamentu
Alexandr Lukašenko promlouvá na společném zasedání obou komor běloruského parlamentu | Foto: Reuters

Minsk - Tvrdé dopady hluboké hospodářské krize, která zachvátila běloruskou ekonomiku, přislíbila zmírnit Čína. Bělorusku odsouhlasila půjčit miliardu dolarů (17,7 miliardy korun). Oznámil to v sobotu předseda čínského parlamentu Wu Pang-kuo, který je na návštěvě v Minsku.

"Čínská vláda se rozhodla poskytnout Bělorusku zvýhodněnou půjčku ve výši jedné miliardy dolarů na realizaci společných projektů a darovat jí dalších 70 milionů jüanů (zhruba 195 milionů korun)," řekl Wu podle komuniké běloruského parlamentu, z něhož citovala agentura AFP.

"Dohodli jsme se také na společném sestrojení komunikační družice, stavbě papírny a hotelu Peking v Minsku," řekl Wu po setkání s představiteli běloruského parlamentu.

Bělorusko čelí hlubokému obchodnímu deficitu, nedostatku deviz a pádivé inflaci. Hned první den po částečné liberalizaci kurzu běloruský rubl ve středu oslabil vůči dolaru o 38 procent.

Zastropované spotřebitelské ceny

Běloruská centrální banka také uvedla, že od prosince 2010 se ceny v zemi zvýšily o 53,6 procenta a vláda musela letos v létě uměle stanovit maximální strop spotřebitelských cen.

Půjčku ve výši tří miliard dolarů (asi 53 miliardy korun) přislíbilo Minsku Rusko s dalšími exsovětskými partnery. Její uvolnění ale Moskva podmiňuje požadavkem, aby Minsk nejprve uskutečnil reformy a přistoupil k privatizaci. Stejný požadavek vznáší na Bělorusko i Mezinárodní měnový fond (MMF), který Minsk v červnu požádal o půjčku ve výši osmi miliard dolarů (asi 142 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy