Facebook posouvá datum vstupu na burzu: Na konec 2012

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 9. 2011 12:40
Největší sociální síť chce před vstupem na burzu dokončit inovace
Foto: Repro Aktuálně.cz

San Francisco - Facebook odkládá vstup na burzu až na konec roku 2012. Nejprve chce dokončit naplánované inovace.

Že se sociální síť rozhodla počkat s první veřejnou nabídkou akcií (IPO, zkratka pro Initial Public Offering), informoval list Financial Times. Odvolává se na zdroje blízké společnosti.

"Výkonný šéf Facebooku Mark Zuckerberg chce podle nich vyčkat do září nebo i déle, aby se zaměstnanci do té doby zajímali o vývoj produktů a ne o výplatu," píše deník.

Kromě zájemců z řad veřejnosti si po uvedení Facebooku na burzu přijdou na své právě kmenoví pracovníci firmy. Ti mají v současné době zákaz své podíly zpeněžit.

"Není žádný důvod spěchat," komentuje konzultantka Lise Buyer, která v srpnu 2004 pomáhala se vstupem na burzu Googlu. Facebook podle ní peníze aktuálně nepotřebuje, navíc se, dokud nevstoupí na burzu, bude lépe soustřeďovat na svůj rozvoj.

Podobný názor zastává také jeden z investorů do akcií Facebooku Peter Thiel. "Obecně je žádoucí, aby technologické společnosti odkládaly IPO, jak je to jen možné." Jako příklad uvádí Google, který na burzu vstoupil až po šesti letech, poté co vyhrál válku o nejlepší vyhledávač.

Facebook poprvé zveřejní čísla

Doposud se očekávalo, že Facebook nabídne investorům své akcie v dubnu 2012. Spekulanti dokonce hovořili o letošním roce.

Očekává se, že se toto IPO stane jedním z největších vůbec. Současná prodejní cena akcií skupiny se odhaduje na více než 66,5 miliardy dolarů.

Ke vstupu na burzu mohlo firmu mimo jiné přimět, že za letošní rok bude muset poprvé informovat o svých hospodářských výsledcích. Tuto povinnost má podle Komise pro cenné papíry a burzy v USA každá společnost s více než pěti sty akcionářů. Facebook uvedenou hranici překročil v lednu 2011. 

 

Právě se děje

Další zprávy