Brusel se bojí, že ekonomika na konci roku zamrzne

ČTK ČTK
15. 9. 2011 11:57
Jen v případě Německa očekává Evropská komise nyní lepší výsledek
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Horší čísla ohledně stavu evropské ekonomiky očekává Evropská komise. Dnešní prognóza zhoršila výhled evropské ekonomiky pro letošní rok, tempo růstu v eurozóně se na konci roku mezičtvrtletně téměř zastaví.

Hrubý domácí produkt Evropské unie letos podle dnešní nové prognózy Evropské komise celkově vzroste o 1,7 procenta, zatímco ještě v květnu komise očekávala navýšení o 1,8 procenta.

V případě eurozóny EK výhled ponechala na růstu o 1,6 procenta. Optimističtější je u Německa. Tam čeká pro letošek růst ve výši 2,9 procenta, zatímco v poslední prognóze to bylo 2,6 procenta.

Komise ale současně zdůraznila, že za očekávanými výsledky za celý letošní rok stojí hlavně lepší než předpokládaný růst v prvních třech měsících, kdy ekonomika mezičtvrtletně narostla v eurozóně o 0,8 procenta a v celé EU o 0,7 procenta. Ve druhém čtvrtletí už byl růst o poznání nižší - mezičtvrtelně shodně o 0,2 procenta v eurozóně i v EU.

Maximální růst bude 0,1 až 0,2 procenta

Komise očekává, že růst HDP zůstane ve druhé polovině roku utlumený a na konci se téměř zastaví. Mezičtvrtletní růst v posledních třech měsících letošního roku u eurozóny EK předpokládá jen na 0,1 procenta a u EU na 0,2 procenta.

"Výhled pro evropskou ekonomiku se zhoršil," prohlásil eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Oživení z finanční krize je podle něj často pomalé a hrbolaté. "Dluhová krize se zhoršila a zmatek na finančních trzích ztlumí reálnou ekonomiku," uvedl Rehn.

Například německá ekonomika, která je tahounem unijního hospodářství, by v posledních třech měsících letoška měla podle komise mezičtvrtletně narůst o 0,2 procenta. Stejný růst vidí Brusel i pro Francii či Británii. V Itálii se mezičtvrtletní růst zastaví ve třetím čtvrtletí a zůstane na nule i v posledních třech měsících roku.

 

Právě se děje

Další zprávy