Švýcarskou banku připravil makléř o 2 miliardy dolarů

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 9. 2011 11:45
Akcie banky po tomto oznámení spadly o víc než 7 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Curych - O dvě miliardy dolarů, tedy v přepočtu 35 miliard korun, a osm procent na hodnotě akcií připravil největší švýcarskou banku UBS jeden z jejích makléřů.

Jak banka ve čtvrtek oznámila, při neschválených transakcích jí způsobil ztrátu blížící se dvěma miliardám dolarů. Banka oznámení vydala jen pár minut před začátkem obchodování na burze a její akcie tak zahajovaly den o více než 7 procent níže než ve středu.

Jednatřicetiletý muž podezřelý z tohoto podvodu byl podle místní policie zadržen v Londýně, kde pracoval v pobočce UBS, informovala agentura Reuters

Zároveň banka oznámila, že záležitost ještě vyšetřuje, celková hodnota škody se tak může změnit. Podl oficiálního vyjádření by událost mohla způsobit, že se banka za třetí čtvrtletí letošního roku ocitne ve ztrátě, uvedl portál BBC.

Klienti banky o nic nepřišli

Neoprávněnými transakcemi však údajně nebyly zasaženy žádné klientské účty.

Podle analytika ZKB Clauda Zehndera poškodí tato zpráva důvěru v UBS. "Zcela zjevně mají problém s rizikovým managementem. Tímto ztrácí velkou část pověsti, kterou pracně obnovovali," upozornil.

Banku UBS musel švýcarský stát zachraňovat v roce 2008 po obrovských ztrátách kvůli toxickým aktivům, které měla v držení její investiční banka. Před měsícem UBS oznámila, že se chystá zrušit 3 500 pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy