Akcie rostou, úlevu dodala Merkelová, Čína a eurobondy

Karel Toman
14. 9. 2011 15:46
Evropské akcie rostou už druhý den, klíčový index ale od února propadl už o čtvrtinu
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš. | Foto: Reuters

Frankfurt - Evropské akcie posilují druhý den po sobě.

Pomohly jim zprávy, že se Evropská komise chystá představit svůj návrh evropských dluhopisů zvaných eurobondy, a také spekulace, že Itálii může pomoci Čína od tlaku finančních trhů.

Náladě na trzích podle listu Wall Street Journal pomohlo i to, že německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro německé rádio odmítla, že by Německo počítalo s bankrotem Řecka a koncem eura.

Hlavní evropský index Stock Europe 600 si dnes polepšil o 1,6 procenta. Od svého vrcholu letos v únoru přitom klesl už o 24 procent. Index FTSEurofirst 300, který se v úterý propadl na nejnižší hodnotu za poslední dva roky, vzrostl ve středu odpoledne o 1,5 procenta. Německý DAX posílil dokonce o 2,6 procenta.

Naděje na čas porazila strach

Nadějné zprávy tak ve středu měly větší váhu než zpráva, že ratingová agentura Moody's snížila rating dvěma ze tří největších francouzských bank.

Akcie smazaly ztráty poté, co čínský magazín Caijing s odvoláním na místopředsedu Národní rozvojové a reformní komise Čang Siao-čchianga zveřejnil zprávu, že Čína je nadále ochotná kupovat dluhopisy zadlužených zemí v Evropě.

Způsob, jak Evropě pomoci, budou na společné schůzce 22. září hledat ministři financí zemí skupiny rychle se rozvíjejících ekonomik  BRIC - Brazílie, Ruska, Indie a Číny.

Náladu mezi investory zlepšilo i oznámení šéfa Evropské komise, že již brzy přijde s návrhy na možnosti zavedení společných evropských dluhopisů, které jsou mnohými považovány za jediné možné řešení evropské dluhové krize.

Evropská komise teď vypracovává možnosti, jak by se případné zavedení společných dluhopisů mohlo uskutečnit. Šéf EK José Barroso ve svém dnešním projevu v parlamentu přislíbil, že tyto návrhy budou zveřejněny již brzy; zřejmě se tak stane během podzimu.

Německo, Francie a Řecko se radí, jak dál

Ratingová agentura Moody's potvrdila zvěsti a snížila rating francouzské bance Credit Agricole a matce české Komerční banky Société Générale. Třetí bance BNP Paribas známku ponechala, je ale dál pod dohledem s výhledem na možné snížení.

Všechny tři banky mají potíže kvůli řeckým dluhopisům, které drží buď jejich řecké dcery, nebo jako v případě BNP Paribas banka sama.

Dalším vývoj na trzích v nejbližších hodinách může ovlivnit dnešní telekonference mezi nejvyššími představiteli Řecka, Německa a Francie. Jejím tématem má být dluhová krize, analytici však od jednání moc nečekají, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy