Itálii má zachránit Čína, odkoupí její dluhy

Karel Toman
13. 9. 2011 14:00
Vstup Číny na trh s italskými dluhopisy může zmírnit tlak, pod který se dostaly
Přehlídka čestné stráže Čínské osobní osvobozenecké armády během návštěvy zástupců médií na základně v Pekingu.
Přehlídka čestné stráže Čínské osobní osvobozenecké armády během návštěvy zástupců médií na základně v Pekingu. | Foto: Reuters

Řím - Největší čínský finanční fond zvažuje nákup italského dluhu, nejspíš výměnou za vstup do strategických firem země. Informovaly o tom listy Financial Times a Wall Street Journal.

Italští úředníci podle obou listů vedli minulý měsíc rozhovory se zástupci China Investment Corporation (CIC). Tento fond je celý majetkem čínské vlády a jeho jmění se odhaduje na 400 miliard dolarů.

Zpráva přichází v době, kdy náklady na obsluhu italského vládního dluhu dosahují historických výšek. Při úterní aukci stoupl výnos pětiletých italských dluhopisů na nový rekord. Itálie tak musí za své půjčky platit mnohem více, což posiluje obavy o zdraví třetí největší ekonomiky eurozóny.

"Když uvedete tak velkého kupce, jako je Čína, úrok to sníží," shrnul pro BBC pravděpodobné důvody jednání Mark Young z Fitch Ratings. "Svůj růst pak budou moci financovat snadněji," dodal.

Čína chce vstoupit do strategických firem

Financial Times napsaly, že předseda CIC Lou Ťi-wej se minulý týden setkal s italským ministrem financí Giliem Tremontim.

Týden předtím podle listu navštívili vysocí italští úředníci Peking. Jednání údajně probíhala už v srpnu a další ještě budou následovat.

Kromě nákupu italských dluhopisů rozhovory zahrnovaly také investice do některých strategických italských podniků.

Zpráva způsobila, že akcie ke konci amerického pondělního obchodování obrátily směr a smazaly celodenní ztráty. V úterý ale asijské trhy otevřely se smíšenými výsledky, protože analytici začali zpochybňovat, zda by dávka čínské likvidity Itálii nějak vyřešila evropské potíže s dluhy.

Řecku totiž stále hrozí bankrot a míst, kam by se pak případná finanční krize mohla rozšířit, je příliš mnoho.

Itálii patří čtvrtina dluhu celé eurozóny

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny. Její vládní dluh dosahuje 120 procent HDP a tvoří tak skoro čtvrtinu (23 procent) celkového dluhu měnové unie.

Podle Mezinárodního měnového fondu se bude země příští rok muset zadlužit dalšími 20 procenty HDP, aby svůj dluh financovala.

Čína naproti tomu sedí na velké hotovosti, její rezervy v cizí měně dosahují kolem tří bilionů dolarů. Bylo tak jen otázkou času, kdy některá evropská země Čínu osloví.

"Je přirozeným důsledkem věřitelských a zadlužených národů, že jeden podporuje druhého," shrnul to Mark Young z Fitch Ratings.

Italské ministerstvo financí dnes prodalo dluhopisy za celkem 6,485 miliardy eur (159 miliard korun), z toho 3,865 miliardy eur tvořily dluhopisy se splatností pět let. Sešlo se ale méně nabídek než v minulosti.

Čína je největším zahraničním věřitelem Spojených států. V Evropě už Čína pomohla například Moldávii, když jí v recesi půjčila na investice do infrastruktury.

Hospodářská data z posledního čtvrtletí naznačují, že Číně se zpřísněním měnové politiky daří chladit přehřátou ekonomiku a zmírnit tak riziko prasknutí tamní realitní bubliny.


 

Právě se děje

Další zprávy