Situace v Saabu se vyhrocuje: Odbory chtějí bankrot

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
9. 9. 2011 16:03
Pomoc od čínských firem neschválila tamější vláda
Továrna již dlouho nevyrábí
Továrna již dlouho nevyrábí | Foto: Reuters

Stockholm - To, že peníze od čínských investorů nakonec přijdou, má podle vedení automobilky Saab přesvědčit soud, aby vyhlásil ochranu před věřiteli. Management proto podá v pondělí novou žádost o soudní ochranu.

Tím chce předejít kroku firemních odborů, které hodlají podat návrh na konkurz firmy příští týden.

Saab se ve čtvrtek posunul blíž k bankrotu, když mu švédský soud zamítl žádost o ochranu před věřiteli a vyjádřil pochybnosti o možnosti firmy získat nové peníze k přežití. Firma nemá už řadu měsíců peníze na provoz, nevyrábí a za srpen nevyplatila ani mzdy.

Pokud se mají odbory dostat k nevyplaceným penězům ze státního pojišťovacího fondu, musí být firma buď v režimu ochrany před věřiteli, nebo bude zařazena do konkurzního řízení.

Odbory žádají bankrot

Odborový svaz Unionen, který zastupuje administrativní pracovníky Saabu, je rozhodnut udělat krok k vyhlášení bankrotu Saabu.

"Musíme zasáhnout během několika pracovních dní," řekl právní poradce odborů Martin Wastfelt. Svaz výrobních zaměstnanců IF Metall dal najevo, že počká ještě přes víkend, požaduje ale rychlé řešení otázky mezd.

"Podání k soudu předpokládáme v pondělí," řekl Victor Mueller, výkonný šéf nizozemské firmy Swedish Automobile, která je vlastníkem Saabu. Saab se chce odvolat k jinému soudu proti čtvrtečnímu zamítavému rozhodnutí soudu okresu Vanersborg.

Jenže prakticky nikdo už managementu nevěří. "Ukončete to trápení hned," vyzývá například titulek zprávy listu Dagens Nyheter. "Koho neoslepují všechna ta krásná slova o prvotřídní značce s kultovním statusem a špičkovou továrnou, nemůže nevidět, že Saab je jako podnik nahý," napsal ekonomický list Dagens Industri.

Číňané váhají

Swedish Automobile uzavřela dohody o dlouhodobém financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade, Peking však zatím těmto firmám nedal potřebné povolení k investici

Saab počátkem loňského roku před zánikem zachránila nizozemská Spyker Cars, později přejmenovaná na Swedish Autmobile, která ztrátovou firmu koupila za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč) od americké General Motors. Letos od dubna však výroba v závodech Saabu prakticky ustala, protože firma neplatí za dodávky dílů a teď už ani mzdy zaměstnancům.

 

Právě se děje

Další zprávy