ECB sazby dál zvyšovat nebude, euro proto kleslo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 9. 2011 16:37
Po Trichetově prohlášení spadlo euro nejníž od 12. července
Šéf ECB Jean-Claude Trichet.
Šéf ECB Jean-Claude Trichet. | Foto: Reuters

Brusel - Šéf Evropské centrální banky (ECB) vystoupil na tiskové konferenci a euro začalo padat prudčeji. Jean-Claude Trichet totiž po jednání banky prohlásil, že nečeká další zvyšování úrokových sazeb. Ekonomická situace v eurozóně se totiž zhoršila, zatímco inflační rizika se zmírnila.

ECB nechala ve čtvrtek podle očekávání základní úrokovou sazbu na 1,5 procenta.

"Očekáváme, že ekonomika eurozóny bude růst mírným tempem, je to však zatíženo vysokou nejistotou a sílícími riziky zhoršení," řekl Trichet na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady. Cenová rizika jsou podle Tricheta "zhruba vyvážená", zatímco ještě po srpnovém zasedání řekl, že rizika zvýšené inflace nadále existují.

Signály zastavení růstu úroků zrychlily trend poklesu eura. Jeho kurz k dolaru se propadl o více než jedno procento až na 1,3943 USD, nejníže od 12. července.

ECB zahájila cyklus zvyšování úroků z rekordního krizového minima 1,0 procenta letos v dubnu a ke druhému zvýšení přistoupila v červenci. Trichet ještě v létě naznačoval, že kvůli inflačním rizikům čeká další zpřísnění měnové politiky. 

Ve čtvrtek ale šéf ECB řekl, že příští rok by měla meziroční inflace v měnové unii z nynější úrovně 2,5 procenta klesnout pod dvě procenta a dostat se tam, kde ji ECB chce mít.

Trichet zdůraznil, že v nejbližší době bude ECB "velmi důkladně analyzovat všechna nová ekonomická data". "Budeme velmi pozorně monitorovat veškerý vývoj," řekl.

Ekonomický růst v eurozóně a zejména v Německu, které je jejím motorem, ve druhém čtvrtletí prudce zpomalil. Oslabení ekonomiky spolu se zhoršováním dluhové krize eurozóny a nedávnými otřesy na finančních trzích vede některé ekonomy k předpovědi, že ECB své úroky ještě letos sníží.

 

Právě se děje

Další zprávy