Šéfka nevrátila Yahoo na výsluní, tak přišla o práci

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 9. 2011 11:35
Ředitelka Yahoo dostala telefonickou výpověď, nezvládala řešit problémy firmy
Foto: Reuters

San Francisco - Šéfka internetového vyhledávače Yahoo Carol Bartzová dostala po necelých třech letech působení ve společnosti výpověď. O tom, že přišla o práci, se od předsedy představenstva dozvěděla přes telefon.

Hlavním důvodem, proč se s ní představenstvo rozloučilo, je pokračující pokles zájmu o společnost, který se nepovedlo Bartzové zvrátit. Samotná Bartzová oznámila svým zaměstnancům, že odchází, stručným e-mailem.

Dosavadní ředitelku prozatím nahradí finanční ředitel Yahoo Timothy Morse.

Investory zpět nepřivedla

Třiašedesátiletá manažerka působila ve své funkci tři roky. Za tu dobu se musela potýkat se sporem s čínskou skupinou Alibaba Group, ve které Yahoo drží 43 procent, a hlavně se stagnujícím růstem firmy.

Bartzové se podle deníku Daily Mail nepovedlo zabránit klesající schopnosti někdejší jedničky na trhu čelit konkurenci ostatních vyhledávačů a sociálních sítí. To vedlo k propadu zájmu investorů i inzerentů. Zabránit se tomu Bartzové nepodařilo ani propuštěním 600 zaměstnanců, rušením některých služeb a dalšími úsporami.

Zatím co v roce 2000 se akcie Yahoo obchodovaly za 125 dolarů, aktuálně stojí 12,91 USD.  Tržby skupiny v prvních devíti měsících loňského roku rostly o dvě procenta, v případě Googlu se jednalo o 23 procent.

Za jednu z klíčových chyb představenstvo označilo odmítnutí nabídku Microsoftu, který chtěl skupinu před třemi lety převzít. Za další problém působení dosavadní ředitelky Yahoo, časopis Forbes považuje, že dostatečně nedefinovala další směr, kterým by se firma měla vyvíjet - zda se zaměří více na rozvoj technologií nebo se bude snažit vyrovnat sociálním sítím.

Na své minulé pozici byla Bartzová přitom úspěšná. V době, kdy působila jako výkonná ředitelka skupiny Autodesk, se jí podařilo zvýšit hodnotu firmy o více než pětinásobek. V roce 2005 ji dokonce časopis Forbes zařadil do padesátky nejvlivnějších podnikatelek.

 

Právě se děje

Další zprávy