Evropa zabrzdila. Jen ekonomika Lotyšska citelně rostla

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 9. 2011 12:54
Žádná ze zemí EU nezaznamenala propad, ale Francie, Maďarsko a Portugalsko jsou tomu blízko
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - To, co se tušilo, potvrdil Evropský statistický úřad. Totiž to, že zpomalení evropské ekonomiky už dospělo do fáze, kdy je růst již prakticky neznatelný.

Podle čerstvých dat Eurostatu hrubý domácí produkt eurozóny i EU ve druhém čtvrtletí proti prvním třem měsícům vzrostl podle zpřesněného odhadu shodně o 0,2 procenta. V prvním čtvrtletí byl přitom růst ekonomiky v eurozóně 0,8 procenta a v unii 0,7 procenta.

Ekonomika EU meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Před rokem růst v obou zónách činil 2,4 procenta.

Ekonomiku unie i eurozóny přestala táhnout německá lokomotiva. V Německu hospodřáství ve druhém čtvrtletí vzrostlo jen o desetinu procentního bodu, v Česku o 0,2 procenta, stagnovaly ekonomiky Francie, Portugalska a Maďarska. Zatím žádná ze zemí nezaznamenala ekonomický propad.

Jen Lotyšsko je výjimkou

Nejvyšší nárůst zaznamenalo Lotyšsko, a to o 2,2 procenta.

"Je to v podstatě v souladu s tím, co jsme čekali," řekl agentuře Reuters ekonom UniCredit Marco Valli. "Myslím, že negativním číslem, které dnes vidíte, je hlavně inflace nahlodávající utrácení spotřebitelů," dodal.

Ve druhém čtvrtletí se podle statistiků propadla spotřeba domácností. V eurozóně to bylo o 0,2 procenta a v celé EU o 0,1 procenta. V prvním čtvrtletí spotřeba domácností v eurozóně vzrostla o 0,2 procenta a v EU stagnovala.

Export v eurozóně vzrostl ve druhém čtvrtletí o procento a v EU o 0,6 procenta. To je o poznání méně než v prvním čtvrtletí, kdy vývoz u eurozóny stoupl o dvě procenta a z celé EU se zvýšil o 2,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy