Žádná nová místa, hlásí americké ministerstvo práce

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 9. 2011 15:15
Pracovních míst nepřibývá, nezaměstnanost stojí na 9,1 procenta
Po návratu z dovolené musí Barack Obama řešit nový plán na podporu vzniku pracovních míst.
Po návratu z dovolené musí Barack Obama řešit nový plán na podporu vzniku pracovních míst. | Foto: Reuters

Washington - Ekonomika Spojených států amerických by sice dobré zprávy potřebovala jako sůl, ale dostává pravý opak. Nejnověji v pátek, kdy ministerstvo práce oznámilo, že trh práce v srpnu ustrnul a zaměstnavatelé v celkovém součtu nevytvořili žádné nové pracovní místo.

Ministerstvo také upravilo údaj z předcházejících měsíců - ani tady ale nejde o optimistické zprávy. Upřesněné údaje totiž uvádí nižší počet nových pracovních pozic, než kolik byly první odhady, a to o 58 tisíc

Vše se točí v bludném kruhu - kvůli vysoké nezaměstnanosti se Američanům nechce příliš utrácet, kvůli nízké spotřebě a poklesu hospodářské důvěry pak obchodníci a výrobci nenajímají nové lidi.

Přestože počet nových míst se nezvýšil, míra nezaměstnanosti zůstala v srpnu stejná jako o měsíc dříve, tedy na úrovni 9,1 procenta.

Úplným překvapením ale zpráva o pracovním trhu není. "Srpen byl pro ekonomiku pěkně drsný. Na finančních trzích přituhovalo, myslím, že podnikatelé na to prostě reagovali stopkou pro najímání nových lidí," konstatoval ještě před zveřejněním zprávy Ryan Sweet, ekonom Moody's Analytics ve West Chesteru.

Jak připomněla agentura Reuters, s nezaměstnaností nad 9 procent a poklesem důvěry je prezident Barack Obama pod stále větším tlakem kvůli novému plánu na podporu vzniku nových míst. Ten má Obama představit ve čtvrtečním projevu.

 

Právě se děje

Další zprávy