Majitelé řeckých restaurací odmítají platit nové DPH

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 9. 2011 14:38
Novou dáň z přidané hodnoty označují mísntí podnikatelé za likvidační
Zadlužené Řecko. Ilustrační foto
Zadlužené Řecko. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Atény - Majitelé restaurací v Řecku protestují proti nové dani z přidané hodnoty, která platí od tohoto měsíce. Varují, že pokud budou muset platit vyšší DPH, nevyhnou se zvýšení cen. Tím přijdou o domácí i zahraniční zákazníky.

"Řecku začíná hrozit, že daňové podniky dostanou organizovanou formu," informoval ve čtvrtek list Financial Times. Členové Panhelénské federace restaurací a příbuzných profesí, která reprezentuje více než 15 tisíc řeckých podniků, se totiž na mimořádné valné hromadě dohodli, že vyšší daň odvádět nebudou.

Vyšší ceny odradí lidi

Podle majitelů všudypřítomných kaváren a restaurací je zvýšení DPH o deset procentních bodů poslední kapkou, která podniky zlikviduje. Připomínají, že v uplynulém roce zaznamenal sektor pohostinství kvůli malému zájmu zákazníků propad o 20 až 40 procent.

"Nová sazba je naprosto nefér. Loňské zvýšení daně o šest procent jsme zvládli, ačkoliv jsme kvůli tomu měli mnohem menší zisky. Pokud budeme muset letos platit ještě víc, ceny se nutně zvýší," uvádí Grigoris Dimitropoulos, majitel kavárny nedaleko Akropolisu.

S novým DPH nesouhlasí ani asociace řeckých hoteliérů a cestovních kanceláří Sete, která o dani řekla, že je nevhodná, nespravedlivá a navíc kýžený příjem stejně nepřinese.

Zvýšení DPH v sektoru pohostinství o deset procent je součástí úsporného balíčku, za který má Řecko dostat druhou část finanční injekce od zemí eurozóny. Řecký ministr financí očekává, že vyšší odvody v příštím roce přinesou do státní pokladny 750 milionů euro.

Na adresu podnikatelů, kteří odmítnou platit vyšší sazbu, zatím prohlásil, že je čekají odpovídající pokuty.

Nové DPH mělo původně platit již od června, kdy vláda škrty schválila, ministerstvo financí změnu ale nakonec odložilo až na začátek září, aby podniky neutrpěly během turistické sezóny. Od vyšší daně ministři navíc osvobodili kavárny a bary v zařízeních, které nabízejí služby all-inclusive. Tento krok pobouřil majitele místních restaurací, kteří se bojí, že jim cenový rozdíl odláká další zákazníky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy