Fed zvažuje tisk dalších dolarů, kvůli statistikám

Ekonomika Ekonomika
31. 8. 2011 9:40
Nepříznivá čísla o ekonomice vedou bankéře k úvahám o tisku nových dolarů
Statistické údaje americkou centrální banku nepotěšily.
Statistické údaje americkou centrální banku nepotěšily. | Foto: Reuters

Washington - Další vlnu tisku zbrusu nových dolarů zvažuje vytisknout americká centrální banka (Fed).

Zda třetí vlna kvantitativního uvolňování měnové politiky (QE3), které znamená nákup státních dluhopisů za nově natištěné peníze, přijde, rozhodnou bankéři podle dalších statistických dat. Ta dosavadní zatím nebyla příliš příznivá.

"Uvolněnější měnové politice hrála do karet i včerejší mizerná makročísla. Nálada mezi spotřebiteli v USA spadla na nejnižší úrovně od dubna 2009, kdy byl americký spotřebitel ještě v přetrvávajícím šoku po pádu Lehman Brothers. Navíc se významně zhoršilo hodnocení trhu práce - skoro 50 proncet Američanů si myslí, že je v tuto chvíli extrémně těžké sehnat práci," komentoval vývoj hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

 

Podle prezidenta Federální rezervní banky v St. Louis Jamese Bullarda, který poskytl rozhovor japonskému deníku Asahi, je nyní hlavně potřeba, aby klesla inflace.

"QE3 je jednou z možností, ale až podle toho, jak budou vypadat budoucí data o vývoji ekonomiky. Musíme ale shromáždit informace ohledně toho, jak si ekonomika povede ve druhém pololetí," řekl Bullard.

O možném kvalitativním uvolňování budou bankéři jednat 20. září na příští schůzce měnového výboru. Na této schůzce bude Fed zjišťovat, zda jeho předpověď vývoje ekonomiky stále platí, nebo zda se okolnosti natolik změnily, že se vydá jiným směrem.

 

Právě se děje

Další zprávy