Standard & Poor´s: Eurozóna poroste méně, než se čekalo

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 8. 2011 17:05
Ratingová agentura snížila odhad růstu eurozóny, recese podle ní ale nehrozí
Foto: Petr Vyoral

Paříž - Eurozóna poroste letos i v příštím roce pomalejším tempem, než se očekávalo, předpovídá ratingová agentura Standard & Poor´s. Nová čísla zveřejnila společnost v úterý na svých webových stránkách.

Podle odhadů agentury poroste hrubý domácí produkt Evropské měnové unie (EMU) o 1,7 procenta. Ve srovnání s červencem tohoto roku je tedy Standard & Poor´s pesimističtější, donedávna totiž počítala se zvýšením HDP o 1,9 procenta.

Revize se dočkal také odhad pro rok 2012, kdy má růst namísto původních 1,8 procenta činit 1,5 procenta.

Kromě eurozóny jako celku snížila společnost výhled růstu i jednotlivým zemím měnového bloku. Hodnota vyprodukovaného zboží a služeb v Německu se podle Standard & Poor´s zvýší o 2 procenta namísto 2,5 procenta. Španělské HDP si místo o 1,5 procenta polepší pouze o procento, uvádí Reuters.

Kromě Standard & Poor´s snížila výhled růstu také Francii a Velké Británii, které ovšem není součastí měnové unie.

Ratingová agentura zároveň uvedla, že blok zemí platících eurem zatím k nové recesi nesměřuje. "Ačkoliv jsou rizika poklesu nezanedbatelná, věříme, že se eurozóna druhému dnu krize vyhne," uvádí skupina s tím, že nadále existuje prostor pro růst.

Hlavními zdroji pomalého zlepšování se má podle agentury stát vysoká poptávka na rozvíjejících se trzích a pomalé oživení kapitálových výdajů společnosti.

Standard & Poor´s také vydala předpověď, že Evropská centrální banka bude držet klíčové sazby na 1,5 procenta až do jara příštího roku. Doposud agentura předpokládala, že s koncem letošního roku dojde ke zvýšení sazeb na 2 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy