Ekonomická nálada Evropanů klesla nejvíce od roku 2008

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 8. 2011 18:35
V EU panuje největší pesimismus ohledně ekonomického vývoje za posledních 17 měsíců
Foto: Naďa Straková

Brusel - Evropská unie zažila v srpnu největší propad důvěry od prosince 2008. Takzvaný index ekonomické nálady (ESI) se ve srovnání s červencem snížil jak v celé EU, tak v eurozóně. Informovala o tom Evropská komise.

V rámci všech 27 zemí IES klesl o 5 bodů na 97,3 bodu. V zemích, které platí eurem, se index důvěry výrobců a spotřebitelů snížil o 4,7 bodu na 98,3 bodu. Tato hodnota je také nejnižší od května 2010, kdy poprvé eskalovala dluhová krize v Řecku.

Propad v Evropské monetární unii byl horší, než předpokládalo 29 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg - podle nich mělo dojít ke snížení na 100,2 bodu.

K nejmírnějšímu poklesu došlo na jihu

"Celkový pokles pramení ze všeobecného zhoršení důvěry napříč všemi sektory," komentuje Evropská komise v tiskové zprávě.

K nárůstu pesimismu došlo především v oblasti služeb, maloobchodu a mezi zákazníky. Jediný sektor v eurozóně, kde se situace zlepšila, je stavebnictví.

Jak u služeb, tak v retailu platí, že černěji situaci vidí podniky v zemích mimo eurozónu. Více pesimismu panuje v zemích, kde se platí eurem, naopak mezi zákazníky. "Lidé jsou skeptičtí, co se týká jejich budoucí ekonomické situace, a mluví o velkém strachu z nezaměstnanosti," komentuje komise ve své zprávě.

Největší propady v rámci Evropské monetární unie hlásí Německo (o 5,7 bodu), Velká Británie (o 5,6 bodu), optimisty naopak zůstávají Italové (zhoršení o 0,7 bodu) a Španělé (pokles o 0,3 bodu).

Míra důvěry v průmyslových podnicích zůstává sice nad svým dlouhodobým průměrem, v celé EU se ovšem zhoršila o 2,6 bodu a v eurozóně o 3,8 bodu.

Hlavním důvodem současného pesimismu Evropanů jsou obavy z dalšího dna ekonomické krize. "Vzhledem k tomu, že poptávka asijských trhů oslabuje a snahy jednotlivých vlád snížit fiskální deficity omezují spotřebu, se riziko další recese zřetelně zvýšilo," uvádí švýcarský ekonom Daniel Hartmann.

 

Právě se děje

Další zprávy