Nový plynovod vede do Rozvadova, zbývá dostavět Gazelu

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 8. 2011 16:51
Nové potrubí, kterým poteče plyn z Ruska, vede až na českou hranici. Zbývá dostavit Gazelu
Foto: Ludvík Hradilek

Zug - Česko je připravené na odběr ruského plynu, který do Evropy přiteče po dně Baltského moře, stačí pouze dokončit domácí potrubí. Podmořský plynovod Nord Stream se totiž napojil na německý Opal, který na česko-německých hranicích navazuje na hotovou část tuzemského plynovodu Gazela.

Ten zatím zcela hotový není. Podle skupiny NET4GAS, která za jeho provoz zodpovídá, by měl být dokončen koncem roku 2012. Poté bude mít Česko otevřenou novou cestu k ruskému plynu a jedinou tranzitní zemí, na které bude záviset, se v tomto případě stane Německo.

O propojení Nord Streamu s hotovým německým projektem Opal informovalo konsorcium Nord Stream AG, které projekt financuje. První větví Nord streamu, kterou Německo a Rusko dokončily již letos v květnu, tak může začít téct ruský plyn, protože se má jak dostat dále do Evropy.

Předpokládá se, že Rusko začne do nového potrubí surovinu z pole Južno-Ruskoje, ze Štokmanského pole nebo z nalezišť na poloostrově Jamal posílat v říjnu 2011.

Snížení závislosti na tranzitních zemích

Nord Stream začíná v Ruském Vyborgu a vede přes dno Baltu do německého Greifswaldu, odsud pokračuje do nedalekého Lubminu, kde se napojuje na 470 kilometrů dlouhý Opal. Ten prochází východním Německem až k českému hraničnímu přechodu Rozvadov/Waidhaus. Zde se napojuje na plynovod Gazela.

Ruský plyn se po spuštění celého systému poprvé dostane do západní a střední Evropy přímo a ne přes tranzitní země. V současné době Rusko využívá pouze potrubí, které vede přes Ukrajinu a Bělorusko. S těmito zeměmi přitom dlouhodobě vede spory ohledně ceny suroviny, což již několikrát vyústilo v přerušení dodávek pro všechny odběratele.

 

 

Právě se děje

Další zprávy