Řecké bankovní zemětřesení. Vznikl finanční gigant

ČTK ČTK
29. 8. 2011 14:14
V Řecku se spojily druhá a třetí největší banka, peníze dorazí z Kataru
Řecko stále zmítají sociální nepokoje kvůli finanční krizi.
Řecko stále zmítají sociální nepokoje kvůli finanční krizi. | Foto: Reuters

Atény - Správní rady předních řeckých bank EFG Eurobank a Alpha Bank schválily fúzi obou institucí. Spojením vznikne největší bankovní skupina v Řecku i celé jihovýchodní Evropě s aktivy asi 150 miliard eur (3,6 bilionu Kč), osmi miliony klientů a vklady v sumě asi 80 miliard eur.

Banky rovněž uvedly, že do spojené skupiny bude významně investovat katarský investiční fond Paramount Services Holding Limited, který by se měl později stát jejím předním akcionářem.

Fúze řecké bankovní dvojky a trojky by měla zvýšit odolnost řeckého bankovnictví vůči dluhové krizi a hospodářské recesi v zemi, kvůli níž z bank odcházejí vklady a zvyšují se objemy nesplácených úvěrů. "Spojení dvou vysoce se doplňujících soukromých bank s velkými synergickými efekty a jasným strategickým záměrem bude hrát klíčovou roli v hospodářském oživení Řecka," sdělily obě banky ve společném prohlášení.

Řecká vláda a centrální banka už dlouho povzbuzují řecké banky ke spojování, které by jim pomohlo vydržet krizi. Řecké banky jsou nyní kvůli nedůvěře partnerů vůči nim odstřiženy od evropského trhu mezibankovních úvěrů a jsou závislé na krátkodobých úvěrech od Evropské centrální banky.

S akciemi obou bank aténská burza před plánovaným oznámením přerušila obchodování. Zpráva o chystaném oznámení prudce zvýšila akcie ostatních řeckých bank o zhruba 20 procent. Akcie největší řecké banky National Bank of Greece vyskočily o 29 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy