Burziáni visí na Bernankeho ústech. Jackson Hole je tu

Ekonomika Ekonomika
26. 8. 2011 10:29
Šéf Fedu dnes oznámí nějakou formu pomoci americké ekonomice. Ale jakou?
Foto: Reuters

Jackson Hole - Finanční svět s napětím čeká, co v pátek odpoledne středoevropského času řekne Ben Bernanke, šéf americké centrální banky (Fed).

Celý týden burziáni spekulují, zda Bernanke oznámí nějakou formu třetí velké pomoci od počátku finanční krize. Předchozí dvě injekce sice zabraly, ale jejich účinek rychle vyprchal.

Americké akcie ve čtvrtek oslabovaly a hlavní indexy většinou odepsaly přes jedno procento. Na poslední chvíli se chtěli ti, kteří nevěří v další miliardy nalité do chřadnoucí ekonomiky USA, zbavit risknatních aktiv.

Bernanke se na výroční konferenci, která se každoročně koná v horském letovisku Jackson Hole ve Wyomingu, může vyslovit pro nějakou podporu ekonomiky, nová vlna takzvaného kvantitativního uvolňování se ale nečeká. O to větší nervozita bude v pátek panovat na akciových burzách.

Dow Jonesův index ve čtvrtek oslabil o 170,89 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 1,51 procenta. Začátek obchodování byl poměrně příznivý, neboť trh podpořila zpráva, že společnost Berkshire Hathaway amerického investora Warrena Buffetta nakoupí akcie Bank of America za zhruba pět miliard dolarů (asi 84 miliard Kč). Akcie banky díky tomu zpevnily o více než 25 procent, s postupem dne ale zisky snižovaly.

Ke ztrátám v závěru dne přispěl propad na německé burze, jejíž hlavní index přechodně ztrácel kolem dvou procent. Objevily se totiž spekulace, že se Němci chystají zakázat takzvaný short-selling, tedy spekulativní prodej akcií. Německo ale sdělilo, že nic takového v úmyslu nemá.

K prodloužení prodeje akcií za smluvenou cenu, kdy investor očekává, že je v budoucnu koupí zpět levněji, naopak došlo ve Francii, Belgii, Španělsku a Itálii. Regulátoři v uvedených zemích se k tomuto kroku poprvé uchýlili před dvěma týdny a ve čtvrtek oznámili, že omezení potrvá až do konce září.

 

Právě se děje

Další zprávy