Buffet vloží do Bank of America 5 miliard dolarů

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 8. 2011 19:45
Za investici do zadlužené banky získá Buffetova společnost 50 tisíc akcií
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

Charlotte - Zadlužená Bank of America se dočká kapitálové injekce. Americký miliardář Warren Buffet ve čtvrtek oznámil, že do jedné z největších finančních institucí světa investuje 5 miliard dolarů (84 miliard korun). Akcie banky na toto oznámení zareagovaly prudkým růstem.

Za vložené peníze dostane Buffetova investiční společnost Berkshire Hathaway 50 tisíc preferenčních akcií, z nichž bude mít každá likvidační hodnotu 100 tisíc dolarů (1,68 milionu Kč).

Preferenční akcie Bank of America ponesou roční dividendu 6 procent, investor má přitom právo akcie kdykoliv vypovědět a získat pětiprocentní prémii, informovala Bank of America ve svém prohlášení.

Kromě toho Buffetova společnost získá warranty na pořízení 700 milionů akcií, každá z nich bude stát okolo 7,14 dolaru (120 Kč). Warranty představují cenné papíry, které v tomto případě znamenají právo koupit dohodnuté množství akcií za předem stanovenou cenu.

Uplatnit toto právo může Berkshire Hathaway během deseti let, akcie lze nakoupit zaráz nebo po částech.

Akcie banky zareagovaly na zprávu prudkým růstem. Od zahájení čtvrtečního obchodování zdražily o 1,87 dolaru na rekordních 8,79 dolaru za akcii. Ceny se tak vrací k hodnotám z počátku srpna, kdy následoval prudký pokles.

Buffet nehází záchranné lano poprvé

Podle agentury Bloomberg má Buffetova investice posílit skupinu, kterou vyčerpal pokles akcií v uplynulých týdnech. Ty se během srpna dostaly na cenu 6,01 dolaru za kus, což je nejméně za poslední rok.

Bank of America v současné době provozuje okolo 5 700 poboček a obsluhuje zhruba 58 milionů zákazníků. Samotný investor označil banku za silnou a dobře vedenou společnost.

„Jsem nadále přesvědčený, že máme potřebný kapitál i likviditu. Zároveň ale přiznávám, že obrovská investice silně podpoří naplňování naší vize a strategie," komentoval šéf Bank of America Brian Moynihan.

Buffet nepodal americké finanční instituci záchrannou ruku poprvé. V roce 2008 vložil 5 miliard dolarů do skupiny Goldman Sachs.

 

Právě se děje

Další zprávy