Tablety nesmí do Německa, Samsung přijde o veletrh

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 8. 2011 8:39
Zákaz po žalobě Applu platí do 9. září, Samsung přijde o veletrh IFA
Foto: Jan Langer

Düsseldorf - Tablet od Samsungu se nesmí minimálně do 9. září dovážet přímo na německý trh. Příkaz, o který zažádala společnost Apple, potvrdil německý soud v Düsseldorfu.

Hlavním důvodem, proč americká skupina brání prodeji konkurenčního tabletu Galaxy Tab v Německu, je jeho údajná podobnost s iPadem od Applu. Zástupci americké společnosti upozorňují především na štíhlost, lesk a zaoblené rohy přístroje.

Soud v Düsseldorfu již dříve vydal příkaz, na základě kterého je prodej zakázán po celé Evropské unii, v průběhu minulého týdne však své rozhodnutí omezil pouze na Německo.

Argumentoval navíc, že není jasné, zda má soud v případě společnosti, která v Německu nesídlí, právo vydávat zákaz prodeje.

Rozhodnutí soudu je pro Samsung dvakrát nepříjemné: Příští týden se totiž v Německu koná klíčový veletrh spotřební elektroniky IFA. Samsung se snažil soud přesvědčit, aby o sporu rozhodl ještě před veletrhem, teď je ale jasné, že na veletrhu bude v pozici firmy, nad kterou visí podezření, že krade nápady jiných.

Apple proti Samsungu, nebo Androidu?

Potyčky mezi Applem a dalšími výrobci chytrých telefonů nebo tabletů se vzhledem k rostoucímu počtu zákazníků přiostřují, uvádí Reuters.

Jako řada dalších rivalů iPadu využívá Galaxy Tab operační systém Android, který výrobcům poskytuje Google. Objevují se proto komentáře, že Apple využívá soud se Samsungem pouze jako záminku pro svůj boj se svým ameriským konkurentem.

S jihokorejskou společností se Apple nesoudí pouze v Německu. Ve středu proběhlo řízení v Nizozemsku, jehož výsledkem je zákaz tří druhů chytrých telefonů od Samsungu. Ten bude platit od poloviny října a kromě nizozemského trhu se bude týkat také Německa, Irska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.

V ostatních zemích EU se tablet od Samsungu nadále prodávat může.

Zástupci Samsungu k nizozemskému rozhodnutí prohlásili, že podniknou veškerá možná opatření včetně právních kroků, aby jakémukoliv přerušení prodejů zabránili.

 

Právě se děje

Další zprávy