Legenda se loučí, Steve Jobs rezignoval z čela Applu

Reuters Simona Holecová, Reuters
25. 8. 2011 7:00
Zakladatel společnosti Apple má dlouhodobé zdravotní problémy, jeho místo přebírá Tim Cook
Steve Jobs v proměnách času. V horním pásku se díváte na fotografie (zleva doprava) z let 2000, 2003 a 2005. Ve spodní řadě jsou snímky z let 2006, 2008 a 2009.
Steve Jobs v proměnách času. V horním pásku se díváte na fotografie (zleva doprava) z let 2000, 2003 a 2005. Ve spodní řadě jsou snímky z let 2006, 2008 a 2009. | Foto: Reuters

New York - Je řada značek známých tak dobře, jako je ta společnosti Apple. Ale jejich výkonní ředitelé zůstávají těmi, které sice zná svět byznysu, ale veřejnosti jejich jména neříkají nic.

O Applu to neplatí. Apple je Steve Jobs. A Steve Jobs je Apple.

Jednoduchá rovnice přestala ve středu - alespoň formálně - platit.

Steve Jobs rezignoval.

Muž, který základy jedné z nejúspěšnějších firem světa pokládal ve své garáži, se vzdal postu výkonného ředitele. Novým CEO firmy má být Jobsův letitý spolupracovník Tim Cook.

"Vždycky jsem říkal, že kdyby někdy přišel den, kdy už bych nebyl schopen plnit své povinnosti a očekávání, která se do výkonného ředitele Apple vkládají, budu tím prvním, kdo vám to řekne. Bohužel, ten den přišel," napsal Jobs v krátkém oznámení.

V něm také napsal, že dál zůstává zaměstnancem společnosti a předsedou představenstva.

Završilo se čtrnáct let, po které Jobs - s vynucenými přestávkami - kraloval technologickému gigantu.

Pauzy si vynutily vážné zdravotní problémy, které pětapadesátiletou legendu Silicon Valley dlouhodobě sužují.

Jobsovi byla v roce 2004 diagnostikována rakovina slinivky. Nemoc, která je o to zákeřnější, že z počátku nevykazuje žádné symptomy. Bolesti přicházejí až v okamžiku, kdy zhoubné bujení napadne i další orgány. I proto je 80 procent těchto karcinomů diagnostikováno již v pokročilém stádiu. Odtud nepříznivá statistika udávající, že jen 5 procent pacientů přežije od stanovení diagnózy jeden rok. Pět let přežije pouhé procento.

Jobs rakovinu slinivky překonal. Přišly ale další komplikace. Roku 2009 podstoupil transplantaci jater. I z té se plně zotavil.

Pak ale znovu začal viditelně chřadnout. Vyzáblý a unavený letos v lednu oznámil, že nastupuje nemocenskou dovolenou. Přesné důvody nesdělil a požádal o respektování svého soukromí.

Od té doby se na veřejnosti ukázal jen dvakrát: Na slavnostní večeři pořádané prezidentem USA Barackem Obamou a na představení nejnovější verze iPadu.

Zatím není jasné, jak na Jobsovu rezignaci zareagují trhy, oznámení přišlo až po ukončení obchodování.

 

Právě se děje

Další zprávy