Acer se poprvé v historii ve ztrátě, i kvůli tabletům

Ekonomika Ekonomika
24. 8. 2011 14:02
Výrobce počítačů poslala do ztráty reorganizace i poptávka po tabletech

Tchaj-pej - Poprvé v historii ukončila dvojka na světovém trhu s osobními počítači své čtvrtletní výsledky se ztrátou. Tchajwanská společnost Acer oznámila, že ve druhém čtvrtletí prodělal 6,79 miliardy tchajwanských dolarů (asi 4 miliardy korun). Přitom o rok dříve ve stejném období vykázal zisk 2,65 miliardy tchajwanských dolarů.

Výsledky společnosti byly zasaženy jednorázovými náklady souvisejícími s reorganizací a snížením hodnoty zásob. Čtvrtletní ztráta byla mnohem vyšší, než očekávali analytici. Ti ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 3,3 miliardy tchajwanských dolarů.

Acer zároveň oznámil, že letos nedokáže dosáhnout vyrovnaného hospodaření. Jedním z důvodů je i rostoucí obliba tabletů, které snižují poptávku po noteboocích, které jsou hlavní doménou Aceru.

"Acer by měl být ve třetím čtvrtletí schopen vykázat malý zisk, v celém roce by však měl zaznamenat ztrátu," uvedla jedna z analytiček společnosti HSBC. V dlouhodobějším horizontu by Acer podle analytiků mohl těžit z plánu amerického konkurenta Hewlett-Packard na oddělení výroby osobních počítačů do samostatné firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy