Banka UBS chystá propouštění. I ona musí šetřit

Ekonomika Ekonomika
23. 8. 2011 9:20
Bance již před třemi lety musela pomoci švýcarská vláda
Banka bude mít méně zaměstnanců
Banka bude mít méně zaměstnanců | Foto: Reuters

Curych - Zhruba každý dvacátý zaměstnanec bude propuštěn ze švýcarského finanční ústav UBS. Banka informovala, že má v úmyslu zrušit asi 3500 pracovních míst a díky tomu ušetřit ročně dva miliardy franků (zhruba 43 miliard Kč).

Banka tak následuje další velké finanční ústavy, které oznámily propouštění kvůli nutnosti úspory nákladů. Podobná opatření už oznámily například HSBC, Barclays, Goldman Sachs či Credit Suisse.

Banka UBS přitom patří mezi největší správce majetku na světě . Asi 45 procent míst, která budou zrušena, bude v divizi investičního bankovnictví. Dalších 35 procent z plánovaného počtu propouštěných odejde z divize Wealth Management & Swiss Bank, po deseti procentech pak z divizí Global Asset Management a Wealth Management Americas.

Problémy dělá i silný frank

"Cílem nově oznámených opatření je zlepšit provozní výkonnost. UBS bude i nadále pozorně sledovat nákladovou stránku, bude však pokračovat v investicích do růstových oblastí," píše se ve zprávě banky.

V souvislosti s propouštěním a zvýšením efektivity banka zaúčtuje jednorázové výdaje na restrukturalizaci ve výši 550 milionů franků.

Banku opustí zaměstnanci, bez nichž se UBS obejde. Část propouštění ale bude také formou přirozeného úbytku, kdy odcházejí zaměstnanci do důchodu. Úspor chce management částečně dosáhnout rovněž lepším využitím nemovitého majetku banky.

Bance již musela pomoci vláda

Na celkové výsledky banky má negativní vliv i stále sílící švýcarský frank.

S problémy se potýkají i další banky. Finanční trhy totiž nepříznivě ovlivňují dopady dluhové krize v eurozóně a také obavy z dalšího zpomalení americké ekonomiky. Určitý vliv má ale i zvýšená regulace, která banky nutí držet větší objem kapitálu na účtech.

UBS patří k největším evropským obětem globální finanční krize. V roce 2008 měla tak vysoké ztráty, že jí musela pomoci švýcarská vláda. Banka přesto musela odepsat desítky miliard franků.

 

Právě se děje

Další zprávy