Čína: Krize eurozóny se šíří jako mor, který nás nakazí

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 8. 2011 10:30
Čínští ekonomové připodobnili dluhovou krizi eurozóny k morové nákaze
Foto: Petr Vyoral

Peking - "Krize eura se starým kontinentem šíří jako mor, který brzy zachvátí i čínský vývoz." Takto v pondělí ohodnotili situaci eurozóny bývalý zaměstnanec Lidové banky Číny a ekonom státní Čínské rozvojové banky na stránkách zahraničního vydání listu People´s Daily.

"Dluhová krize eurozóny už trvá téměř dva roky a za tu dobu se mezi zeměmi, které platí eurem, rozšířila jako černá smrt ve čtrnáctém století," stojí v jejich komentáři.

Ačkoliv vydali svůj text v oficiálních novinách Komunistické strany Číny, které ve většině případů tlumočí vládní stanoviska, čínské vedení se od komentáře distancovalo.

Že dění na evropských trzích tamní politici úzkostlivě sledují, ovšem vyplývá z jejich četných - byť mírnějších - prohlášení.

Čína doplatí na pokles evropské poptávky

Největší exportér světa podle autorů komentáře na špatnou situaci v Evropské monetární unii (EMU) doplatí, ačkoliv čínská vláda drží dluhopisů eurozóny relativně málo.

V současné době představují devízové rezervy Číny přes 3 bilionů dolarů (v přepočtu přibližně 51 bilionů Kč), zhruba čtvrtina z toho připadá na dluh států EMU.

"Dluhová země eurozóny povede k poklesu reálné poptávky, což bude mít dalekosáhlý dopad na naše hospodářství," uvádí autoři.
Evropská unie v současné době představuje hlavní odbytiště čínského zboží. Objem zahraničního obchodu mezi Čínou a 27 zeměmi EU činil v minulém roce 395 miliardy euro. Čínský vývoz do zemí EU přitom představoval 71,13 procenta celkového obratu.

"Každá léčba má své náklady," uvádí Duncan Freeman z Institutu čínských studií v Bruselu. Boj s dluhem bude mít podle něj vliv na životní standard v zasažených zemích a v důsledku toho dojde k omezení spotřeby.

Například export Číny do Portugalska se v květnu snížil o 11,6 procenta. Pokles se ale netýká pouze zemí PIIGS, ale také třeba Dánska nebo Velké Británie. "V uplynulých týdnech byste stěží našli den, kdy by nějaký maloobchodní řetězec v Británii neoznámil nižší zisky nebo dokonce uzavírání obchodů," zmiňuje Freeman ve své studii Europe´s debt crisis to affect China.

 

Právě se děje

Další zprávy