Junioři z burzy se ocitli bez šéfů. A do toho panika

Ekonomika Ekonomika, Investiční web
22. 8. 2011 19:53
Kvůli strachu z nepovedených obchodů londýnští makléři raději neobchodují
Drobná studie zachytila reakce makléře krátce poté, co se začalo v pondělí 8. srpna obchodovat na burzy v německém Frankfurtu.
Drobná studie zachytila reakce makléře krátce poté, co se začalo v pondělí 8. srpna obchodovat na burzy v německém Frankfurtu. | Foto: Reuters

Londýn - Nejlepší je nic nedělat, říkají si nyní burzovní makléři obchodující na jedné z největších evropských burz, v Londýně. A důvodem není kupovidu jen panika, která strhla v posledních týdnech akcie do propasti. Je tu ještě jedna příčina: jejich šéfové odjeli na dovolenou.

Anketa, kterou server cnbc.com udělal mezi mladými burziány v londýnských pubech poté, co jim skončilo koždodenní obchodování s miliony, ukázala zajímavou okolnost  Velmi mladí a ještě nezkušení tradeři se bojí bez schválení svých šéfů pustit do větších a v těchto turbulentních dnech hodně riskantních operací.

Mnoho z nich proto komunikuje přes Twitter s kolegy od konkurence a radí se, co nakoupit a co prodat.

Kratičké zprávy (spíše drby) z Twitteru tak chvilkově nahrazují dosud používané seriózní analýzy či prostý instinkt a zkušenost protřelých obchodníků.

Za hlavní problém současné nestability na burzách podle ankety cnbc.com označují makléři nedostatek informací. Neověřené zprávy a fámy, mezi něž patřila i informace o plánované francouzské záchraně banky Societé Générale, podle nich jen přispívají ke kolísání cen  na burze. Akcie padají - a pak zase rostou - tempem, jaký zažily po pádu Lehman Brothers.

Raději nic, nebo zlato

"Nechce se mi nic kupovat ani prodávat, protože se bojím o svoji práci," přiznal trader z jedné velké investiční banky v Londýně, ale z pochopitelných důvodů požádal o to, aby zůstal v anonymitě.

"Nejlepší je nyní nic nedělat, protože pokaždé, když zariskujete, ztratíte peníze a to platí i v případě, že se chcete rizika zbavit a prodáváte své pozice, protože znovu proděláte," uvedl jiný obchodník s tím, že nejlepší je odjet na pěknou dlouhou dovolenou a doufat, že poprask mezitím pomine.

Optimističtější burziáni investorům radí držet komodity a zlato jako bezpečný přístav a investovat na rozvíjejících se trzích, tak dlouho, dokud bude trvat čínská poptávka.

 

Právě se děje

Další zprávy