Propad světových akcií zastavilo odpolední oživení

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 8. 2011 18:35
Končí tak další vlna otřesů, kdy se investoři zbavují rizikovějších aktiv
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn/New York - Světové akciové trhy v pátek začaly dalšími výraznými poklesy, jimiž navazovaly na čtvrteční výprodej, odpoledne se však situace změnila a akcie začaly pod vedením Wall Street mírně oživovat.

Podobný vývoj zaznamenaly trhy komodit v čele s ropou, která odpoledne smazala několikaprocentní ztráty a přešla k růstu.

Končí tak další vlna otřesů, kdy se investoři v obavách z pádu západních ekonomik do recese zbavují rizikovějších aktiv a přesunují se k bezpečným investicím, jako je zlato, švýcarský frank a bezpečné státní dluhopisy USA nebo Německa.

Obavy z nového poklesu americké ekonomiky srážejí akcie a komodity ve vlnách už téměř měsíc a katalyzátorem čtvrtečních otřesů byly nepříznivé dílčí údaje z USA v čele s oslabením průmyslové aktivity v centrální oblasti východního pobřeží.

V Evropě tento týden vyšly údaje o prudkém zpomalení největších ekonomik eurozóny v čele s Německem a na trzích rostou obavy z dopadu dluhové krize na zdraví evropských bank.

Na čtvrteční data reagovaly americké akcie silným propadem a Dow Jonesův index ve čtvrtek klesl o 3,7 procenta. Japonské akcie v obavách z recese ve Spojených státech klesly dnes třetí den po sobě a index tokijské burzy Nikkei ztratil 2,5 procenta.

Západoevropské akcie zahájily po čtvrtečním pádu o 4,8 procenta oslabením o další více než tři procenta a jejich index se přiblížil nejnižší hodnotě za dva roky. Díky oživení na Wall Street ale evropské burzy část ztrát smazaly a index FTSEurofirst 300 nakonec klesl o 1,5 procenta. Index pražské burzy PX dál klesal a ztratil téměř dvě procenta.

Americké akcie zahájily sice poklesem, rychle však oživily a začaly růst. Na trhu však dál vládnou velké výkyvy. V polovině neworského obchodování se hlavní indexy pohybovaly plus minus čtvrt procenta kolem hodnoty čtvrtečního závěru.

Světové ceny ropy pokračovaly nejdříve ve čtvrtečním poklesu a americká lehká ropa se propadla pod hranici 80 dolarů za barel. Odpoledne však po změně trendu na akciovém trhu a s podporou slabého dolaru začal ropný trh prudce oživovat a americká ropa se dostala zpět nad 83 dolarů.

Globální index cen komodit Reuters-Jeffferies CRB klesl ve čtvrtek o 2,3 procenta, což byl nejhlubší pokles od výprodeje z 8. srpna, kdy trhy reagovaly na snížení amerického ratingu. Dnes odpoledne však už index získával 0,5 procenta.

Rekordní cena zlata

Spolu s novými propady akcií se obnovil i růst cen zlata na nové rekordy. Žlutý kov nejprve překonal hranici 1850 dolarů za troyskou unci a vystoupil až na 1877 dolarů.

Za srpen zatím zlato získává 15 procent a má nakročeno k nejsilnějšímu měsíčnímu vzestupu za téměř 12 let; od počátku roku je zlato dražší o 32 procent.

Dál rostly kurzy švýcarského franku a japonského jenu, což jsou pro investory nejbezpečnější měny. Dolar vůči jenu překonal březnové rekordní minimum a sestoupil pod 76 JPY. Euro zpočátku kvůli propadu evropských akcií klesalo, odpoledne však vlivem spekulací o nákupech italských dluhopisů Evropskou centrální bankou.

Investoři od čtvrtka opět utíkají i do bezpečí amerických, německých a britských obligací, jejichž výnosy klesly na rekordní minima a výnos klíčového amerického desetiletého bondu klesl poprvé za nejméně 60 let pod dvě procenta. Masový přesun k bezpečným dluhopisům je známkou sílících obav investorů z propadu americké a evropské ekonomiky do nové recese.

Evropské burzy včetně pražské začaly páteční obchodování dalšími propady cen akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy