Špatná zpráva z Německa: Růst ekonomiky se zastavil

ČTK ČTK
16. 8. 2011 8:41
Růst se propadl na pouhých 0,1 procenta

Berlín - Německá ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí nečekaně prudké zpomalení z rychlých úrovní prvních tří měsíců roku. Mezičtvrtletní tempo růstu hrubého domácího produktu se propadlo na 0,1 procenta z revidovaných 1,3 procenta v prvním čtvrtletí, což byl nejhorší výkon od propadu z počátku roku 2009.

"V meziročním srovnání HDP stoupl o 2,8 procenta po předešlém tempu 5,0 procenta," sdělil v dnešním rychlém odhadu spolkový statistický úřad.

Ekonomové podle agentury Reuters zpomalení čekali, avšak mírnější. V průměru odhadovali mezičtvrtletní růst na 0,5 procenta a meziroční tempo na 3,2 procenta.

Úřad původně pro první čtvrtletí uváděl mezičtvrtletní růst 1,5 procenta a meziroční tempo 5,2 procenta, což byl nejrychlejší nárůst od sjednocení Německa v roce 1990. Dnešní revize výkonu prvního čtvrtletí jsou součástí pravidelného pětiletého přehodnocování ekonomických statistik od počátku 90. let.

Ekonomové zatím nemají k dispozici konkrétnější údaje, podle některých však by útlum mohl být způsoben vývojem ve stavebnictví, které zažilo díky počasí příznivé první čtvrtletí a téměř žádný mezičtvrtletní růst ve druhém. Základní příčinou je ovšem zhoršený vývoj globální ekonomiky. "Německo se nemůže zcela odloučit od světové ekonomiky," řekl Jörg Krämer z Commerzbank.

Německá ekonomika loni díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

 

Právě se děje

Další zprávy