V USA skončilo od začátku roku už 64 bank

ČTK ČTK
13. 8. 2011 10:50
Americké úřady uzavřely banku First National Bank of Olathe v Kansasu, patřila k menším
First National Bank of Olathe je 64. bankou, která letos ve Státech skončila.
First National Bank of Olathe je 64. bankou, která letos ve Státech skončila. | Foto: Reuters

Washington - Americké úřady uzavřely tento týden menší First National Bank of Olathe z Kansasu. Slabé ekonomické oživení i nadále tlačí na bankovní systém v zemi, zvláště na menší, komunitní banky, a od počátku roku skončilo ve Spojených státech již 64 bank. Oznámila to Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Majetek First National činí zhruba 538 milionů USD (9,1 miliardy Kč) a vklady 524 milionů USD. V letošním roce je to první uzavřená banka v Kansasu. FDIC dodala, že šest poboček First National převezme Enterprise Bank &Trust z Missouri.

Letošní počet zkrachovalých bank by měl být nižší než v předchozích dvou letech a protože končí převážně menší banky, budou výrazně menší i celková aktiva těchto banky. Loni skončilo 157 bank a jejich souhrnná aktiva činila asi 92 miliard dolarů. O rok dříve skončilo 140 amerických bank s celkovými aktivy asi 170 miliard dolarů.

Loni a letos mají v bankovním sektoru potíže menší regionální a místní banky. Mnohé z nich zasáhl slábnoucí hospodářský růst země a tíží je investice do problémového trhu komerčních realit.

Většina z bank, které letos zkrachovaly, měla aktiva do jedné miliardy dolarů. Velké banky se z problémů dostaly díky státní pomoci rychle po hypoteční a finanční krizi let 2007-2009.

 

Právě se děje

Další zprávy