Boj sociálních sítí trvá: Google+ začne nabízet hry

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 8. 2011 11:06
Google+ začne nabízet hry, chce k sobě nalákat vývojáře, kteří pracují pro Facebook
Foto: ČTK

Palo Alto - Sociální síť od Googlu nabídne uživatelům nově hry. Na rozdíl od Facebooku budou schované.

Na blogu společnosti o tom ve čtvrtek informoval viceprezident Googlu Vic Gundotra.

Počáteční nabídka sítě Google+ bude čítat šestnáct her, mezi nimi budou například Angry Birds, Zynga Poker nebo Sudoku.

Google se chystá spolupracovat se společností Zynga, která doposud vyvinula několik her pro konkurenční Facebook, včetně FarmVille, dále například se skupinami Electronic Arts nebo Wooga.

Záložka "hry" se uživatelům objeví v horním menu mezi nabídkou kruhů a vyhledávačem osob, všechny informace o hrách se budou zobrazovat na samostatné stráce.

Vývojáři sociálního serveru hry prozatím pouze testují. Pro širší publikum je zpřístupní v průběhu několika týdnů.

Poučení z chyb Facebooku

Google+ se také chce vyhnout chybám Facebooku, kde herní aplikace zaplavily nástěnku všem uživatelům a schovávat je lze pouze jednotlivě.

Jak tvrdí Vic Gundotra, uživatelé získají mít kontrolu nad tím, zda budou informace o hrách dostávat nebo ne. Ti, kteří se pustí do hraní, si naopak budou moct vybrat, s kým se o své dojmy podělí.

"Pokud vás hry nezajímají, bude jednoduché je ignorovat. Váš stream bude nadále zaměřený pouze na konverzaci s lidmi, s nimiž si chcete povídat," píše Gundotra.

Nová sociální síť také zahájila ofenzívu, v rámci které chce dosavadní vývojáře Facebooku přetáhnout k sobě. V prvotní fázi jim totiž bude nabízet 95 procent zisku z her, zatímco na Facebooku si lze v současné době vydělat pouze 70 procent.

"Je to rozhodně způsob, jak nalákat vývojáře, aby se nejdříve zajímali o spolupráci s Google+," uvádí analytik společnosti Wedbush Securities Michael Pachter pro USA Today.

Facebook na novinku Googlu+ reagoval oznámením o vylepšení svých současných herních platforem. Mezi ně patří například modul, který uživatelům umožní sledovat herní aktivitu a výsledky svých přátel.

Některé hry jako třeba CityVille nebo Zoo World bude navíc možné hrát ve větším okně.

Na Facebooku se hry staly jednou z příčin úspěchu serveru. Mezi nejoblíbenější aplikace patří Farmville a Mafia Wars.

 

Právě se děje

Další zprávy