Francouzská ekonomika zamrzla. Bude nutné více šetřit

ČTK ČTK
12. 8. 2011 9:18
Sarkozy bude pod větším tlakem na prosazení řady úspor
Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. | Foto: Reuters

Paříž - Další nepříjemnou zprávu se dozvěděl prezident Sarkozy a další čelní představitelé Francie. Růst francouzské ekonomiky se totiž v letošním druhém čtvrtletí překvapivě zastavil, i když ještě na začátku roku ekonomika vykazovala nejlepší výsledky za posledních skoro pět let.

Statistický úřad ve své předběžné zprávě uvedl, že růst hrubého domácího produktu Francie v období duben až červen byl nula procent, když v prvním čtvrtletí ekonomika vzrostla o 0,9 procenta.

Analytici sice se zpomalením tempa růstu ekonomiky počítali, v anketě agentury Reuters ale v průměru předpokládali, že růst zpomalí pouze na 0,3 procenta.

Lidé jsou znepokojeni a nenakupují

Nepříznivá statistika tak znamená další problém pro prezidenta Nicolase Sarkozyho, který bude patrně čelit dalšímu tlaku, aby před volbami snížil výdaje a zrušil některé daňové úlevy. Sarkozy se přitom průběžně snaží uklidnit finanční trhy a přesvědčit je, že plán snižování dluhu je schopen prosadit.

Příčinou citelného zhoršení stavu druhé největší ekonomiky eurozóny jsou podle statistiků francouzští spotřebitelé. Z obav o budoucnost odkládají řadu nákupů. Spotřeba domácností se ve čtvrtletí snížila o 0,7 procenta po růstu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících.

Sarkozy ve středu krátce přerušil dovolenou ve Středomoří a nechal si v Paříži svolat ekonomické ministry. Probíral s nimi právě možnosti dalších úspor a vyzval je, aby připravili plán. O něm chce později jednat s premiérem Françoisem Fillonem.

 

Právě se děje

Další zprávy